Gastro

Veganski braunisi: Sočni, mekani, neodoljivi!

by Aleksandra Dudvarski

28.08.2021.
veganski braunisi
veganski braunisi

Veganski braunisi su idealna lagana poslastica koju ćete obožavati!

Čokoladni braunisi ili jednostavno braunisi su kockasti čokoladni kolači koji mogu biti hrskaviji ili mekaniji. U smesu se, pored brašna i čokolade, mogu ubacivati orašasti plodovi, krem sir, voće, jaja, mleko, u zavisnoti koja se varijanta pravi.

Braunisi su postali popularni u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 19. veka, a ubrzo, recept za ovaj kolač proširio se svuda po svetu.

Uglavnom se jedu rukom, i poslužuju se uz mleko, sladoled ili pak posut šlagom ili prah šećerom.

Danas, varijacija na temu je mnogo, a mi vam predstavljamo ukusnu i sočnu vegansku varijantu.

Veganski braunisi

Sastojci:

140 g brašna

20 grama kakao praha

200 g šećera

80 ml biljnog ulja

1 kašika vanila ekstrakta

200 g crne čokolade

240 ml bademovog mleka

75 g čokoladnih mrvica

Isprobajte i… Veganska vanila torta

Način pripreme

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh stavite papir za pečenje.
  2. U činiji pomešajte brašno, šećer i kakao prah.
  3. Dodajte ulje, vanila ekstrakt, bademovo mleko i istopljenu čokoladu. Promešajte dok se smesa ne sjedini.
  4. Dodajte čokoladne mrvice i promešajte ponovo.
  5. Sipajte smesu u pleh i pecite od 25 do 30 minzta, dok se ne uhvati hrskava korica.
  6. Poslužite uz kuglu veganskog sladoleda.

Prijatno!