Svi dobro znamo za poznatu uzrečicu „Zdrav kao dren!“, koja itekako postaje aktuelna pred sezonu prehlada.
Plod ovog šumskog drveta izuzetno je lekovit, bogat je pektinom, taninom, organskim kiselinama i C vitaminom. Plodovi se beru u jesen kad poprime tamnocrvenu, bordo boju i tada imaju prijatan slatko-kiseli ukus. Moć ove lekovite biljke je svim evropskim narodima dobro poznata i često se koristi u gastronomiji, a naše domaćice od njih prave “lekovite poslastice” poput kompota, džema, pekmeza i soka. Sada možete probati i sladoled od drenjina – u srcu Beograda, u novootvorenoj Poslastičarnici, Maršala Birjuzova 7.
Zdrav kao dren, kaže se za osobu koja nema nikakve tegobe. Značaj biljke dren je poznat od davnina, a ova biljka je popularna još od antičkih vremena. Drenjine sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C U drenjinama ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u pomorandži Delotvoran je u lečenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, hemeroida dijabetisa, za brže zaceljivanje rana, a naročito pomaže kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje.
U Francuskoj i Italiji se od drenjina masovno pravi vino i žele, a nedozreli plodovi se konzerviraju u slanoj vodi kao masline U Nemačkoj se kuvaju sa šećerom i sirćetom i dodaju jelima od testa i krompira. U Rusiji prave ukusne supe i koriste ih kao začin za specijalitete od mesa i ribe. Kao istinski poštovaoci tradicionalne medicine Rusi dobro znaju lekovita svojstva drena, pa mesnate delove ploda i ulje iz semenki koriste za regeneraciju kože i sluzokože.
Treće nedelje septembra nas očekuju tropske vrućine pa je pravo vreme za predah uz sladoled. Sladoled od drenjina se pravi po originalnog recepturi Veroljuba Šobića koji u svojoj radnji zanatskog sladoleda osmišljava prave srpske ukuse koje pretvara u svima omiljenu poslasticu.
“Smatra se da je sladoled poslastica koja se jede samo leti, međutim sladoled koji ima jak socijalni karakter i omiljena je poslastica starih i mladih može da se jede tokom čitave godine. U našoj Poslastičarnici se pravi sladoled na zanataski način, u mašinama gde kontrolišemo sadržaj vazduha, od čega zavisi ukus ove poslastice. Pored najkvalitetnijih i svežih sastojaka koje biramo, trudimo se da pratimo sezonu i da napravimo neke tipično srpske ukuse, pa posle sladoleda od suvih šljiva na red je došao sladoled od drenjina, koji je delikatan po svom kiselkastom ukusu i idealan da ojačate imunitet pred zimu”, kaže nam sladoled majstor i vlasnik Poslastičarnice Veroljub Šobić.