10 trikova u kuhiniji za koje NIKADA niste čuli
Za lakše i brže snalaženje u kuhinji nikada nije na odmet da naučite poneki novi trik. Iako smo za većinu uglavnom čuli, neki neobični trikovi mnogima su još uvek tajna.
Efikasni, brzi i prirodni načini uštedeće vreme, spasiti ručak, očuvati svežinu namirnica – pročitajte i učinite vaš život lakšim!
1. Kako biste produžili rok trajanja mleku, kada ga otvorite, sipajte u njega prstohvat soli.
2. Vodom bogatom nutrijentima zalijte biljke. Naime, voda u kojoj ste kuvali krompire ili testeninu bogata je nutrijentima. Stoga umesto da je bacite bolje pričekajte da se ohladi i potom zalijte biljke.
3. Svežinu salate može spasiti papirni ubrus. Naime, salatu umotanu u papirni ubrus stavite u frižider i na taj način ćete duže sačuvati svežinu.
4. Spas za presoljenu supu je u krompiru. Ukoliko ste zabunom presolili supu, dodajte u nju kuvani krompir koji će pokupiti višak soli.
5. I plastične činije mogu biti mirisne. Kako biste sačuvali svež miris plastičnih pre odlaganja u frižider, stavite u njuh malo soli.
6. I za zagoreni rižoto postoji spas. Na vrh stavite komad belog hleba i pustite da odstoji 10 do 15 minuta. hleb bi trebalo da pokupi zagoreli ukus.
7. Kako biste sačuvali svežinu hleba, u njega (ili pored) stavite komadić svežeg celera.
8. Čista koža uz malo sirćeta i paradajza. Kožu obojenu sveže oguljenim voćem ili povrćem nabolje je očistiti s malo sirćeta ili oguljenim paradajzom.
9. Bananu nikada ne stavljajte pored ostalog voća u činiju. Naime, banana otpušta gasove koji uzrokuju brže sazrevanje ostalog voća.
10. Kuvalo za vodu u kojem se nakupio kamenac očistiti belim sirćetom. U kuvalo sipajte sirće i vodu u razmeri pola pola, pa uključite da prokuva. Mešavina sirćeta i vode trebalo bi da razbije kamenac.
Izvor: zadovoljna.hr
M.G.