5 saveta koji će produžiti svežinu cveća u vašem domu

by | novembar 3, 2014

Cveće ulepšava svaku prostoriju i unosi dah svežine u nju. Kada cvet odvojite od njegovog korena, on prestane da dobija hranljive tvari i postaje podložno brzom truljenju.

svežina cveća

Da biste produžili rok trajanja omiljenog cveća, sledite ove savete iskusnih cvećara.

1. Odstranite višak zelenila

Cveće će trajati duže ako s dna stabljike odstranite sve komadiće zelenog lišća. Hranljive materije će tako ići direktno u cvet, voda će ostati duže vremena bistra i tako mu podariti duži vek trajanja. Takođe, ne zaboravite da odstranite sve uvelo lišće s cveća pre nego što ga stavite u vazu.

2. Odsecite cveće pod uglom

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon kupovine buketa u cvećari pažljivo odvojite svaku stabljiku, pa pod uglom od 45 stepeni odsecite dno cveta čvrstim nožem ili vrtlarskim makazama. Ovaj potez će sprečiti ulazak svetlosti u biljku i omogućiti joj da kvalitetnije primi vodu iz vaze. Izbegavajte rezanje običnim makazama jer bi one mogla zgnječiti biljku i tako skratiti vek trajanja.

3. Čista vaza

Cveće uvek stavite u čistu posudu ili vazu koju ste prethodno dobro oprali vrućom vodom i odgovarajućim deterdžentom. Nedostatak mikroorganizama u vodi sprečiće prebrzo truljenje cveća. Da bi vodu održali čistom, u istu možete dodati i kap izbeljivača ili malo sode bikarbone.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Hladnoća

Odrezano cveće voli hladnoću! Cveće stoga uronite u hladnu vodu, ili buket položite na balkon i izložite ga hladnim jesenjim večerima. Trajnost cveća možete produžiti i ako pošpricate malo laka za kosu s donje strane cveta.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Ruže vole limun

Neki veruju da ćete produžiti trajnost odrezanog cveća ako u njihovu vodu dodate aspirin ili malo alkoholnog sirćeta. Ruže, na primer, obožavaju gazirane napitke s dodatkom limuna i limete pa bi uronjene u ovu slatku tečnost mogle ostati sveže i do dve nedelje. Cvećari u vodu često dodaju kocku šećera i malo limunovog soka.

Izvor: zadovoljna.hr
M.G.

Tagovi: