Hrana sa ulica iz različitih zemalja – neobično, ali ukusno!
Da li se bojite da probate određenu hranu koja se prodaje na ulicama, putujući po svetu?
U tom slučaju, možete izgubiti mnogo, jer je ova jednostavna hrana tradicionalna karakteristika izražajne kulture određene zemlje. Iskoristite priliku i isprobajte specifične nove ukuse, dodirnite egzotičnu tradiciju, a mi ćemo vam pomoći da shvatite šta vas očekuje u svakoj zemlji…
Mint čaj, Maroko
Tradicionalni čaj od mente će vas osvežiti u najtoplijem podnevu dok šetate Marokom. Čaša ispunjen do vrha sa svežim listovima nane i komadićeima trske – tradicionalno marokansko zeleno piće. Ovaj čaj nije samo odličan način da ugasite žeđ, već i da dodirnete viševekovnu kulturu ove divne zemlje.
Noćni marketi, Tajvan
Tokom noći ne možete uživati u tišni i “pustinji” jer su ulični marketi u Tajvanu u punom zamahu. Pored prelepih drevnih hramova, Tajvan je poznat po egzotičnim jelima i poslasticama. Tajvanske poslastice, osvetljene toplim svetlom uličnih lampiona, privlače pažnju turista. To je pravi sjaj istočnog kulinarstva – omleti, supe, puževi, lepljiva riža, životinjske iznutrice sa začinima. Ali kraljevi su poslastice. Tajvanski kulinarski poznavaoci kažu da se obilazak zemlje ne može smatrati uspešnim, ako niste probali jedinstveni voćni desert sa crnim šljivama.
Šangajske knedle, Kina
Svako ko je bar jednom posetio Šangaj, čuo je za čuvenu uličnu hranu – sveže pržene knedle, koje su omiljena poslastica u Kini. Postoji mnogo vrsta knedli u Šangaju, pa koliko god knedli isprobali, uvek ćete naići na drugačiji ukus.
Rezanci, Tajland
Tajlandska hrana ima apsolutno neverovatan koncept u svetu kuvanja. Kuvari na Tajlandu imaju tendenciju da spremaju hranu dok ne postignu savršen ukus, koji se sastoji od pet glavnih karakteristika: slatko, gorko, kiselo, slano, tart. Tajna je u istim proporcijama. Jelo, koje preporučujemo da ispobate jeste supa sa tajlandskim rezancima i Tom Iam, kuvano kokosovo mleko sa izdancima bambusa.
Pileće iznutrice, Filipini
Najegzotičnije i jedinstveno filipisnko jelo su pileće iznutrice. Ulični prodavci ih mariniraju na poseban način, a zatim stavljaju na ražnjiće i na roštilj. Izgledaju neobično, ali vredi probati. Serviraraju se sa kiselim, slatkim i začinjenim sosom.
Plaža hrane, Indija
Plaža Anjou, na teritoriji Goa – nekada je bila omiljeno mesto za hipike. Zapravo, ova plaža podseća na savršen svet, raj za ljude koji nisu u žurbi i žele da uživaju na suncu, kupaju se u moru i vode ljubav … I kada želite užinu, tu je neograničen broj indijskih i ukusnih poslastica – sveže pite, piletina, bezalkoholna pića.
Kina
Nema svako želudac za kinesku uličnu hranu. „Buket“ od skakavaca na ražnjiću je jelo od koga drhte većina evropskih turista. Ali gde još možete probati uksune proteine? Imajte na umu da su kineski skakavci za razliku od naših nemaju pesticide, jer se gaje specijalno za ishranu ljudi. Uzgred, insekti se već dugo koriste za pripremu obroka – čak oko 1.400 vrsta insekata.
Sendviči Banh mi, Vijetnam
Za evropske stomake pogodni su sendviči Banh mi. Oni podsećaju na francuski baget sa raznovrsnim nadevima od povrća i mesa. Ovi sendviči su tradicionalno jelo i služe se za ručak ili doručak.
Grilovana kobasica, Nemačka
Ko može da ode u Nemačku, a ne proba čuvenu prženu kobasicu sa kriglom piva? To je, nemačka ishrana.
Ceviche, Peru
Divan izum latinoameričkih mornara – Ceviche. Ovaj sos ribari pripremaju tako što bukvalno „kuvaju“ morske plodove bez dalje termičke obrade, dodatkom citrusa, jer kiselina deluje na proteine skoro kao i vatra. Ceviche je brzo stekao popularnost među kuvarima širom sveta. Ukratko, ukoliko posetite primorski grad Mancora u Peruu, probajte Ceviche mešavinu sirove ribe i morskih plodova.
Pečena prasetina, Kambodža
Svinjetina – najpopularnija vrsta mesa u svetu. Svinjsko meso se najčešće jede u Austriji, Danskoj i Španiji. Ali u Kambodži svinjetina je omiljeno jelo i visi na uličnim tezgama u gradu Phnom Penh.