Indija u tanjiru
Zima je, tmurno vreme, i preko glave su vam već sva jela koja ste jeli tokom praznika. Monotonija kuca na velika vrata kuhinje. Evo, ja sam napravio mali kuhinjski eksperiment. Pošto sam vegeterijanac, a indijska kuhinja mi nije strana, napravio sam jednan predivni, nezahtevni seoski sabđi (na srpskom bi se reklo varivo od povrća) iz zapadnog Bengala.
Baigan alu charchari (Baigan alu čarčari)
*Patlidžan i krompir na bengalski način*
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme kuvanja: 30-35 minuta
Količina: 4 osobe
Sastojci:
50 gr maslaca
1 kašičica gorušice
1 kašičica đumbira
1/2 kašičice ljute paprike
1/2 kašičice karija
5 srednjih krompira (570g), oguljenih i iseckanih na kockice od 2 cm
1 patlidžan (455g) iseckanog na kockice od 2 cm
1 šargarepa iseckana na tračice
2,5 dcl vode
1/2 kašičice kurkume
1/4 kašičica narendane limunove kore
1 kašičica limunovog soka
1.5 cm dug štapić cimeta (ili 1/2 kašičice mlevenog)
3 mlevena klinčića
1/4 kašičica mlevenog muškatnog oraščića
1 kašičica soli
Postupak:
1. U posudi debelog dna zagrejte maslac. Ubacite gorušicu. Kada počne da pucketa smanjite vatru i odmah dodajte đumbir, kurkumu, ljutu papriku i kari a posle 5 sekundi i iseckani krompir. Pržite ih oko 3 minuta, da dobiju blagu koricu i da se začini zalepe za krompir. Pojačajte vatru ukoliko je potrebno.
2. Dodajte ostale sastojke i pričekajte da voda proključa. Smanjite vatru, delimično poklopite i lagano kuvajte 30-ak minuta. S vremena na vreme proverite da li voda isparava prebrzo (dolijte malo, ukoliko je tako). Kada sva voda ispari, a povrće je meko i prži se na ulju koje je ostalo, jelo je gotovo.
3. Pojačajte vatru i pržite povrće na preostalom maslacu, bez mešanja, dok se na dnu ne stvori karakteristična korica. Ugasite vatru, poklopite charchari, pričekajte par minuta, a zatim koricu varjačom sastužite sa dna šerpe i lagano umiješajte u povrće.
Charchari poslužite sa basmati pirinčom.
A evo i jednostavnog recepta za bengalski basmati pirinač.
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme kuvanja: 15-ak minuta
Sastojci: 1/2 šolje basmati riže
25 gr maslaca
45 g blanširanog kikirikija ili indijskih oraščića
1/2 kašičice kumina
1 kašičica gorušice
1.5 kašike šećera
1 kašičica kurkume
2 kašičice mlevenog korijandera
1 šolje vode
1 kašičica soli
1/2 kašičica limunovog soka
Postupak:
1.Na umerenoj vatri zagrejte maslac. Ubacite kikiriki ili indijske oraščiće i pržite dok ne postanu zlatno-smeđi.
2. Na maslac dodajte kumin, gorušicu i šećer. Pržite na umerenoj vatri dok se šećer ne karmelizuje i postane crvenkasto-smeđkast. Zatim dodajte kurkumu, korijander i naravno na kraju pirinač. Mešajući pržite 2-3 minute.
3. Ulijte vodu, a kada ona zaključa ubacite so. U potpunosti smanjite vatru, dobro poklopite rižu i lagano kuhajte 20-25 minuta.
Vrlo je važno ne podizati poklopac i ne mešati pirinač tokom kuvanja. Kad prođe nekih 15-ak minuta lagano podignite poklopac i kašičicom malo razmaknite pirinač. Ako na dnu šerpe nema vode i pirinač je suv – znači da je skuvan
4. Skinite posudu s vatre i pustite da odstoji 5 minuta. Nežno umešajte prženi kikiriki ili indijske oraščiće i limunov sok.
Andrej Semnic, art direktor