Kuda na večeru? Ovo je top 12 beogradskih restorana
Pitanje „Kuda na večeru?“ postavili smo profesionalcima: predstavljamo 12 top beogradskih restorana po izboru stručnog časopisa CaféBar Network.
HOMA BISTRO
Šta poručiti? Old school gulaš zapečen u lisnatom testu, zapečene škembiće ili nezaobilaznu ovčiju pljeskavicu.
A za desert? Crumble s malinom, sladoledom od bele čokolade i pistaćima.
TORO LATIN GASTRO BAR
Kakav je koncept? Ovaj bar predstavlja mešavinu latinske kulture i ukusa. Na meniju su specijaliteti čuvenog kuvara Ričarda Sandovala, koji koristi američke sastojke i vešto kreira male tanjire predviđene za deljenje s prijateljima.
Ostale restorane koji su ušli u top 12 listu pogledajte na sledećim stranama…
POMODORO
Kakav je koncept? Ovaj restoran italijanske kuhinje poznat je po domaćim raviolima i preko trideset različitih vrsta pica spremljenih u peći na drva.
Šta obavezno treba probati? Pica Mafiosa, pica Spinaci Con Limona i ravioli s kozjim sirom, pršutom i gorgonzolom.
MEZESTORAN DVORIŠTE
Kakav je koncept? Kuhinja je jednostavna i poštuje pravila mediteranske ishrane, filozofije i načina života. Koncept se zasniva na „malim tanjirićima“, dok je maslinovo ulje osnova u pripremi svih jela.
CAREVA ĆUPRIJA
Šta poručiti? Tradicionalna srpska jela, poput krompira i pečenja pod sačem, pečenja s ražnja ili roštilja. Na meniju su i dnevna gotova jela, a vinska karta sadrži preko 150 etiketa stranih i domaćih vina sortiranih po regionima.
EBISU
Kakav je pogled? Smešten je na poslednjem spratu hotela Square Nine, pogled s terase pruža se na istorijski kvart Beograda.
Kakav je koncept? U ponudi su autentična jela japanske kuhinje, kao što su suši, jela od aburija, supe s nudlama, krabe s mekim oklopom i tepanjaki grilovanog mesa.
LORENZO&KAKALAMBA
Kakav je koncept? Neobičan enterijer i samo naizgled nespojiva kombinacija italijanske i tradicionalne srpske kuhinje.
Šta poručiti? Ručno rađene taljatele s dugo kuvanim raguom od goveđeg mesa, staroplaninski gulaš i pirotski žešći lučići-ćevapčići.
DRUGA
Kakav je koncept? To je italijanski restoran koji je i nosilac plakete autentičnosti koju dodeljuje grad Udine. Slogan restorana je: „Čovek je ono što jede i kako živi“.
Šta obavezno treba probati? Picu Dafi sa San Daniele pršutom i rukolom, La manzzeta prussiana stek i Black Angus.
FRANŠ
Kakav je koncept? Gost je najvažniji. Kada napolju pljušti – tu je kišobran na poklon, kada duva – ćebence da ugreje goste, četkice za zube u toaletu, portikle i igračke za najmlađe.
Kakav je jelovnik? Prilično „konzervativan“. Franš postoji 35 godina, što ga, kako kaže vlasnik Nikola Dimitrijević, obavezuje da ima i ona jela koja je imao i prvog dana.
ID
Šta je na meniju? Letargija, melanholija, nežnost, naivnost i najpopularnija emocionalna rezonanca – biftek u kori od bibera i pomorandže. Za doručak se služe gluten free palenta duhovitog naziva Marejeva palenta i holesterol – aromatizovani uštipci. Od poslastica posebno se izdvaja vračarski pretop.
Posebna poslastica? Bašta s pogledom na Karađorđev park.
DURMITOR
Kakav je koncept? Namirnice stižu direktno iz Crne Gore, a rakija s porodičnog placa. Porcije su ogromne, a rezervacije neophodne jer – restoran je uvek pun.
Šta poručiti? Smočani kačamak, teletinu ispod sača i raštan s ovčijom steljom.
GUŠTI MORA
Kakav je koncept? U ponudi su jela od ribe i morskih plodova, školjke, rakovi, lignje, riblje paštete pripremljene po originalnim receptima iz Boke Kotorske.