
Limun može da se iskoristi i posle ceđenja
Nemojte da bacate ostatke isceđenog limuna, metalno posuđe može njime perfektno da se očisti

foto: freedigitalphotos.net marin
San svake domaćice je to da joj kuhinja bude uredna, šporet čist a posuđe ispolirano.
Metalno posuđe zahteva naročitu pažnju zato što hlor iz vode ostavlja ružan kapljičast trag ukoliko ga odmah posle pranja ne obrišete. S druge strane, trag belačevina koji se hvata na dnu metalne posude čak i posle detaljnog pranja, uvek je vidljiv pa šerpe i lonci, tiganji ili čajnik izgledaju loše oprano.
Za sve situacije postoji rešenje.
Limunska kiselina
Ako nemate vremena da polirate metalno posuđe posle pranja,

foto: freedigitalphotos.net
pre ispiranja vodom, iscedite nekoliko kapi limuna po posudi i razmažite po celoj površini. Ostavite da limunska kiselina deluje minut, dva i onda isperite.
Čajnik spada u najzahtevniji deo bar kad je pranje i poliranje u pitanju. Evo šta možete da uradite: Kad iscedite limun, unutrašnjim delom premažite čajnik sa svih strana, pogotovo deo oko ručke.
Ostavite da limunska kiselina deluje nekoliko minuta.
Isperite mlakom vodom.
Limun i sirće
Kad pravite limunadu, ostatke nemojte da bacate. Polovine limuna presecite na pola i stavite u čistu teglu. Prelijte ih alkoholnim sirćetom i teglu zatvorite. Dve nedelje tegla treba da stoji na sobnoj temperaturi.
Nakon toga procedite sirće u posudu koja može da se zatvori. Dobijenu tečnost korisiti za poliranje metalnog posuđa i skidanja belačevina sa dna posude.