Nemate baštu? Nema veze, ovo povrće i začine možete uzgajati i u kuhinji

by | septembar 15, 2014

Među brojnim zdravstvenim blagodatima, baštovanstvo vam može pomoći da smanjite stres i poboljšate zdravlje. Ali, šta ako živite u malom prostoru i nemate baštu? Ne brinite! Otkrivamo vam koje začine možete uzgojiti u kuhinji ili na balkonu.

Elegant middle age woman in kitchen smelling basil leaves

Aloja vera

Potrebni su joj sobne uslovi i temperatura oko 21 stepen Celzijusov, ali i dosta sunčeve svetlosti. Voli suvu zemlju, pa ju je potrebno zalivati svaka dva do tri dana. Izvrsna je za ublažavanje opekotina, ogrebotina i iritacije kože.

Paradajz

Minijaturne sorte paradajza mogu da rastu i na malim površinama. Paradajzu je potrebno mnogo toplote i svetlosti, pa ih možete staviti na prozor. Umerenost je ključ kada je reč o tim plodovima. Zemlja treba da bude vlažna sve vreme, ali ne treba preterivati s količinom vode. Paradajz je inače bogat vitaminima A, C i K kao i betakarotenom.

Članak se nastavlja posle reklama

Bosiljak

Najbolje uspeva na toplim i svetlim mestima. Posuda treba biti dovoljno velika s dovoljno zemlje koja treba stalno da bude vlažna, ali ne previše.

Spanać

Ovu super namirnicu takođe možete uzgojiti u kući. Najbolje uspeva na umerenoj temperaturi i svetlom mestu. Spanaću treba mnogo prostora u predelu korena, pa odaberite duboku teglicu. Spanać je bogat proteinima, vitaminima A i K, folnom kiselinom, ali i vlaknima.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: magazin.hr, M. G.

Tagovi: