Nova godina širom sveta: Običaji i verovanja

by | decembar 31, 2014

Najčešće provodimo novogodišnje veče ispijajući šampanjac sa najdražim ljudima, plešući i ljubljeći prijatelje kad sat otkuca ponoć. A kako to čine ljudi širom sveta?

obicaji

Takođe, ne slave svi ljudi Novu godinu u isto vreme – znamo da je Kineska nova godina u kasnom januaru ili početkom februara, a jevrejska je u jesen. Pogledajte na koji način ljudi širom sveta obeležavaju Novu godinu.

Španija

Kad sat otkuca dvanaest pojede se dvanaest zrna grožđa i to tako da se na svaki otkucaj sata pojede po jedno zrno. Dvanaest zrna grožđa simbolizuje dvanaest meseci u godini, te će svako zrno obezbediti sreću tokom čitave godine.

Belgija

Članak se nastavlja posle reklama

U Belgiji mališani pišu novogodišnja pisma svojim roditeljima, ukrašavaju ih šarenim detaljima i onda ih čitaju naglas.

Danska

U Danskoj se pripremaju večernji obroci koji se završavaju velikom tortom koji se ukrašavaju zastavama i malim vatrometima. Isto tako, običaj je da se na kućnom pragu razbija posuđe i time želi domaćinu kuće da ima mnogo prijatelja u predstojećoj godini.

Članak se nastavlja posle reklama

Japan

Japanci uređuju svoj dom kako bi prizvali sreću. Običaj kadomatsu, nalaže da se u dom stavljaju grančice bora za dugi život, stabljike bambusa za blagostanje i slika procvale trešnje za plemenitost.

Članak se nastavlja posle reklama

Estonija

Uoči novogodišnje noći ljudi jedu se dvanaest različitih obroka od kojih će dobiti snagu za narednu godinu. Ne jede se ceo obrok, već se deo ostavlja duhovima koji će posetiti kuću tokom noći.

Irska

Single žene stavljaju ispod jastuka grančicu imele u nadi da će pronaći muškarca. Takođe, ako vam nakon 31. decembra u kuću uđe visoki, crni muškarac – doneće vam sreću, a ako to bude žena sa crvenom kosom – loše vam se piše.

Filipini

Članak se nastavlja posle reklama

Tamo se Nova godina proslavlja uz mnoštvo petardi, vatrometa i hrane koja se iznosi na ulice i deli siromašnima. Najčešće su to morski plodovi i pirinač.

Autor: Life Content, M.G.
Foto: Feelart/freedigitalphotos.net

Tagovi: