Sv. Trifun ili Valentin? Nazdravimo i jednom i drugom, čašom dobrog vina.

by | februar 14, 2017

Ako je za vas 14. februar dan Svetog Trifuna, onda – pročitajte ovaj tekst. Pročitajte ga i ako je za vas taj dan – Dan zaljubljenih, jer su mnoge romantične večeri postale još romantičnije zahvaljujući čaši dobrog vina. I jednima i drugima će dobro doći da se još jednom podsete „vinskih pravila“. U tome nam pomaže mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja „Žene i Vino“.

Foto: Guliver/Getty Images

Koja vina treba služiti uz pečenje, koja uz ribu, piletinu, pršute, slatkiše?

Lakša jela zahtevaju lakša vina, dok se jača hrana uparuje sa jačim, taninski bogatijim crvenim vinima. Međutim, važno je voditi računa i o tome kako je hrana spremljena. Hladna jela i predjela odlično se slažu s vinima koja se takođe služe hladna. Jednostavno spremljena jela najbolje idu uz lakša vina. Recimo, ako je jelo bareno ili dimljeno poslužite ga s laganijim vinom, dok iste te namirnice, ukoliko su pržene ili sa roštilja, zahtevaju  jače vino. Isto princip se primenjuje i kod manje ili više začinjenih jela. Voćni kremasti deserti traže belo desertno vino, dok se čokoladni savršeno slažu s crvenim slatkim vinima.

Da li je bolje menjati vino kako se na stolu smenjuju jela ili je mudrije od početka do kraja večeri piti isto?

Članak se nastavlja posle reklama

Najmudrije je piti umereno, a u vinu i hrani se najbolje uživa kada se dobro upare. Smatram da je mnogo lepši i svečaniji doživljaj kada se vina smenjuju zajedno sa hranom. To možete uraditi s 2 vina i 2 jela ili sa 5 vina i 5 pažljivo odabranih zalogaja. U oba slučaja, ukupna količina hrane i vina je ista i ako taj princip poštujete neće biti nikakvih problema. Naprotiv, osećate se spektakularno!

Kako se pravilno otvara penušavo vino?

Pre serviranja, važno je penušac dobro ohladiti. Otvara se veoma pažljivo, milimetar po milimetar, tako da „ne pukne“ tj. da se otvori što tiše i nikako da se prosipa! Na ovaj način, penušac će sačuvati najviše CO2, što će nam omogućiti vrhunski vizuelni doživlaj „perlanja“ mehurića u čaši i ukus „kao da pijem zvezde“ što bi rekao Dom Perignon, kaluđer koji je napravio prvo penušavo vino.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Miris mora, bljesak sunca… Sve to u februaru? O, da! 

Članak se nastavlja posle reklama

Kliknite na sledeću stranu…

Možemo da nazdravimo s Njim…

Kad se kaže „na sobnoj temperaturi“ na koliko se stepeni misli?

Kada je temperatura vina u pitanju, postoje neka osnovna pravila, ali i izuzeci. Penušava vina služe se na 6-8ºC, lagana bela na 10º, punija bela na 12º, rose vina na 13º-14º, laganija crvena na 15º-16º, puna, odležala, buketna crvena vina na 18º, a desertna na 14º. Na kraju, na etiketi najčešće piše koja je idealna temperatura služenja i tu sugestiju treba slediti ili, jednostavno, koristite pravilo 20:20. Bela vina izvadite iz frižidera, a crvena stavite u frižider 20 minuta pre služenja.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li postoje pravila vezana za čaše, u kojima se služi vino, koja ne podležu trendovima?

Prvo, svaka vinska čaša se sastoji iz tri dela: postolja, drške i tela. Postolje reguliše stabilnost čaše, drška kako joj samo ime kaže služi za držanje, a oblik tela se razlikuje u zavisnosti od toga kojoj vrsti vina je čaša namenjena.

Čaše za belo vino imaju oblik koji podseća na latinično slovo U. Upravo taj oblik omogućava oslobađanje arome vina i, istovremeno, održavanje njegove temperature. Čaše za crveno vino se razlikuju po tome što imaju zaobljenije telo s nešto većim otvorom, kako bi se omogućila lakša tzv. aerizacija vina, koje tek tada pokazuje svoj puni potencijal. Čaše za dezertna vina su manje, između ostalog i zbog toga što se vino na taj način usmerava na zadnji deo jezika, kako bi se bolje stimulisali receptori za slatko.

Kad Njega nema, možemo da nazdravimo… same

Članak se nastavlja posle reklama

■ Do koje granice se puni čaša?

Vino se, odprilike, sipa do njenog najšireg dela, što je negde oko 1/3 čaše. Količinski, to je 1,25 dcl kada su u pitanju bela, rose i crvena vina. Postoje još i čaše za penušava vina, s dugim tankim telom, koje su veoma elegantne. Penušavci se za razliku od svih ostalih vina sipaju skoro do vrha, tj. na 2/3 čaše. Na kraju, ne smemo zaboraviti ni čašu za vodu koja nam služi za razdvajanje ukusa između dva vina, ali i za gašenje žeđi, jer vino jeste diuretik. Pije se isključivo negazirana voda.

Pročitajte i… Pitali smo muškarce ZAŠTO VARAJU?! 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: