U kojim delovima vašeg doma se krije najviše bakterija?
Kada se razbolite, skloni ste da okrivite kolege ili slučajne prolaznike koji su vam „preneli“ virus i zarazili vas. Ali, krivac može da se nalazi i u vašem sopstvenom domu. Proverite koja mesta i predmeti u vašem domu sadrže najviše bakterija kako biste mogli na vreme da preduzmete pravilne mere zaštite.
1. Kuhinjski sunđer
Isti predmet koji uklanja ostatke hrane sa vašeg posuđa najprljaviji je u celom domaćinstvu, potvrdilo je jedno istraživanje, u okviru kojeg su na 75 odsto kuhinjskih sunđera pronađeni tragovi bakterija. Zašto su sunđeri tako prljavi? Bakterije se razmnožavaju u vlažnom i toplom okruženju, a sunđeri koji imaju poroznu i šupljikavu teksturu izuzetno su pogodni za to.
2. Računari
Poznato je da računari sadrže više bakterija od WC šolje. Istraživanje iz 2008. godine uključilo je 33kompjutera i pronašlo zabrinjavajuće rezultate – jedan od njih sadržavao je 150 puta više bakterija od dozvoljene granice. Razlog ovoga leži u činjenici da većina ljudi jede uz računar, a takođe često veći broj ljudi koristi jedan kompjuter. Ni daljinski upravljači nisu najsigurniji – jedna studija je potvrdila kako skoro 60 odsto daljinskih upravljača sadrži bakterije.
3. Posteljina
Jedno istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da oko 26 odsto osoba spava na posteljini koje peru samo jednom mesečno. Dodatnih 13 odsto ispitanika priznalo je da su spavali na čaršavima koji su imale mrlje od znoja ili pljuvačke. Posteljina na kojoj spavamo udružuje se sa prljavštinom našeg tela, a nečistoće ostavljaju i životinje koje spavaju na krevetu, pored svojih vlasnika.
4. Tepisi
Tepisi se dugo povezuju sa povećanim rizikom od raznih oboljenja, astme i alergija. Jedna studija otkrila je da, kada god osoba uđe u prostor u kojem se nalazi tepih, 35 miliona bakterija prostruji vazduhom. Iako je većina tih bakterija bezopasna i nije zarazna, sasvim je druga stvar sa hranom i pićem koje padne na pod. Nataloženi ostaci hrane, ali i tragovi koje ostave životinje mogu dovesti do kontaminacije salmonelom, stoga izbegavajte podizanje hrane s tepiha, čak i ako je u pitanju „pet sekundi“ pravilo.
5. Daske za sečenje
Jedno istraživanje o bakterijama utvrdilo je da na daski za sečenje ostaje u proseku 18 odsto bakterija. Ako dasku ne očistite temeljno nakon korišćenja, bakterije se skupljaju i dolaze u kontakt sa hranom koju poslije pripremate – sirovim mesom, voćem i povrćem.
6. Slivnik
Nakon kuhinjskog sunšera, slivnik je drugo mesto u domaćinstvu na kojem se nalazi najveća količina bakterija. Istraživanja su pokazala da su se bakterije nalazile na 45 odsto testiranih slivnika jer vlaga pogoduje njihovom razmnožavanju.
7. Kvake na vratima
Zbog stalnog ulaženja i izlaženja iz prostorije, kvake na vratima sadrže veliku količinu bakterija, kao i slavine i rerne, koje često dodirujemo.
8. Platnene kese koje možete koristiti ponovno
Iako pridonose očuvanju okoline, kese koje možete koristiti više puta, ako ih pravilno ne očistite, mogu kontaminirati hranu. Broj bakterija se povećava ako u te iste kese stavljate i odeću za teretanu ili vežbanje, knjige ili cipele. Iako se pranjem broj bakterija smanjuje za 99,9 posto, istraživanje je pokazalo je da samo tri odsto korisnika pere svoje kese nakon korištenja.
Izvor: Ordinacija.hr