Uz ove trikove manje ćete čistiti nakon kuvanja

by | septembar 24, 2014

Kuvanje je mnogima omiljeni hobi koji ih opušta, ali retko kome se sviđa onaj drugi deo posla – spremanje nakon skuvanog obroka.

kuvanje bez mučenja

Mirisi hrane šire se kuhinjom, potrudili ste se da pripremite zdrav obrok, okupili ste porodicu i zajedno uživali u ručku, a sada sve to treba i počistiti. Čak i ako se dogovorite da ovaj posao svaki put padne na drugog člana porodice, uz male trikove ljubitelja čišćenja i organizacije (ima i takvih) imaćete manje posla pa ih svakako vredi isprobati.

Začini i sitni sastojci

Uzmite komad papira za pečenje i na njega smestite sve začine i slične sastojke koje planirate da koristite. Tako ćete posle jednostavno baciti papir u smeće i sprečiti da se prosipaju po radnoj površini.

Članak se nastavlja posle reklama

Kapanje ulja i masna boca

Bez obzira na to koje ulje volite da koristite prilikom kuvanja, svaka boca će se vremenom zamastiti zbog kapanja. Da biste to sprečili, omotajte komad papirnog ubrusa i zavežite ga gumicom za domaćinstvo. Papir će sprečiti da kapi ulja skliznu niz bocu i zamaste je, a povremeno ga zamenite.

Nezgoda u kuhinji

Nemoguće je sprečiti neke nezgode u kuhinji i svaki istinski ljubitelj kuvanja priznaće da je barem jednom razbio čašu ili tanjir. Na kraju se ispostavlja da je najveći problem pokupiti sitne krhotine stakla. U tome će vam pomoći obična kriška hleba kojom ćete brzo pokupiti sve komadiće stakla. Samo dobro pritisnite hleb o površinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaštitite omiljeni recept

Ako kuvate prema nekom receptu koji ste zapisali na papir, stavite na njega prozirni poklopac da ga zaštitite od mrlja i masnoće. Druga opcija je da ga plastificirate, umetnete u registrator s plastičnim omotima ili čak brzinski presvučete običnim selotejpom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ostaci hrane na jednom mestu

Da biste što pre počistili kuhinju, odvojite malo vremena i obavite nešto i tokom kuvanja. Sve otpatke, poput kore krompira, šargarepe ili ljuske jajeta, stavljajte u jedan lonac ili – još bolje – ambalažu namirnica koje koristite za kuvanje. Posle sve to samo morate baciti.

Izvor: tportal.hr, M.G.

Tagovi: