Zlatna pravila čišćenja kuhinje

by | avgust 5, 2014

Da li ste znali da u vašem domu ima više različitih bakterija i toksičnih materija nego izvan njega? Ipak, s tim se možete izboriti i učiniti vaš dom zdravim mestom za život!

kuhinja

Trovanje hranom kod kuće je sve češća pojava, a u čak 80 odsto slučajeva uzročnik trovanja pronađen je u kuhinji. Da se to i vama ne bi desilo, primenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene, te izbegnite probleme.

Kuhinja

Zlatno pravilo glasi: skuvana i pripremljena hrana ne sme da dođe u dodir sa sirovom, nepripremljenom hranom. Preostalu hranu stavite što pre u frižider, a proces možete ubrzati tako što ćete posudu prethodno staviti u hladnu vodu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne ostavljajte tečnu i kašastu hranu u kuhinjskim ormanima jer su oni idealno mesto za razvoj bakterija. Sklonite hranu, dezinfikujte ormane i ostavite ih da se osuše.

Kućne ljubimce držite dalje od kuhinje, a nakon svakog dodirivanja životinje, ma koliko ona bila čista i negovana, ruke operite sapunom.

Čuvanje hrane u frižideru

Članak se nastavlja posle reklama

Mnogi nisu sigurni koliko vremena namirnice mogu da se čuvaju u frižideru. Na prosečnoj temperaturi frižidera, dakle na 5 stepeni C, ostaci jela mogu da se održe samo jedan dan.

Mleveno meso i kobasice mogu se čuvati dva dana, piletina i račići najviše tri, masna riba i meso u većim komadima do pet, a nemasna riba do sedam dana. Mleko, sir, puter i jaja ne treba upotrebljavati nakon isteka roka upotrebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Plinski šporet

Nažalost, često u novinama čitamo o slučajevima trovanja ugljen-monoksidom. Kako se to ne bi desilo, plinski šporet održavajte čistim jer je najčešći izvor azotnog dioksida i ugljen-monoksida, što može biti smrtonosno u velikim dozama. Proverite da li su dizne prohodne i izbegnite opasnost nakupljanja otrovnih gasova otvaranjem prozora ili korištenjem aspiratora.

Kako čistiti kuhinju

Za čišćenje različitih površina u kuhinji ne upotrebljavajte iste krpe. Ako dasku za seckanje, radnu površinu i pločice brišete istom krpom, proširićete bakterije po celoj kuhinji.

Redovno menjajte kuhinjske krpe i sunđere jer je vlažna kuhinjska krpa najbolje mesto za razmnožavanje bakterija. Ruke je najbolje brisati papirnim ubrusima.

Članak se nastavlja posle reklama

Oprano posuđe nemojte brisati krpom, već ga isperite čistom vrućom vodom i ostavite da se osuši.

Autor: Life Content, M.K.

Tagovi: