Zlatna pravila čišćenja kuhinje
Da li ste znali da u vašem domu ima više različitih bakterija i toksičnih materija nego izvan njega? Ipak, s tim se možete izboriti i učiniti vaš dom zdravim mestom za život!
Trovanje hranom kod kuće je sve češća pojava, a u čak 80 odsto slučajeva uzročnik trovanja pronađen je u kuhinji. Da se to i vama ne bi desilo, primenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene, te izbegnite probleme.
Kuhinja
Zlatno pravilo glasi: skuvana i pripremljena hrana ne sme da dođe u dodir sa sirovom, nepripremljenom hranom. Preostalu hranu stavite što pre u frižider, a proces možete ubrzati tako što ćete posudu prethodno staviti u hladnu vodu.
Ne ostavljajte tečnu i kašastu hranu u kuhinjskim ormanima jer su oni idealno mesto za razvoj bakterija. Sklonite hranu, dezinfikujte ormane i ostavite ih da se osuše.
Kućne ljubimce držite dalje od kuhinje, a nakon svakog dodirivanja životinje, ma koliko ona bila čista i negovana, ruke operite sapunom.
Čuvanje hrane u frižideru
Mnogi nisu sigurni koliko vremena namirnice mogu da se čuvaju u frižideru. Na prosečnoj temperaturi frižidera, dakle na 5 stepeni C, ostaci jela mogu da se održe samo jedan dan.
Mleveno meso i kobasice mogu se čuvati dva dana, piletina i račići najviše tri, masna riba i meso u većim komadima do pet, a nemasna riba do sedam dana. Mleko, sir, puter i jaja ne treba upotrebljavati nakon isteka roka upotrebe.
Plinski šporet
Nažalost, često u novinama čitamo o slučajevima trovanja ugljen-monoksidom. Kako se to ne bi desilo, plinski šporet održavajte čistim jer je najčešći izvor azotnog dioksida i ugljen-monoksida, što može biti smrtonosno u velikim dozama. Proverite da li su dizne prohodne i izbegnite opasnost nakupljanja otrovnih gasova otvaranjem prozora ili korištenjem aspiratora.
Kako čistiti kuhinju
Za čišćenje različitih površina u kuhinji ne upotrebljavajte iste krpe. Ako dasku za seckanje, radnu površinu i pločice brišete istom krpom, proširićete bakterije po celoj kuhinji.
Redovno menjajte kuhinjske krpe i sunđere jer je vlažna kuhinjska krpa najbolje mesto za razmnožavanje bakterija. Ruke je najbolje brisati papirnim ubrusima.
Oprano posuđe nemojte brisati krpom, već ga isperite čistom vrućom vodom i ostavite da se osuši.
Autor: Life Content, M.K.