Kako da pravilno podgrejete namirnice i očuvate njihov ukus

by | januar 13, 2016

Ovi saveti će vam pomoći da podgrejano jelo bude ukusno kao da je tek pripremljeno.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

I dok neke namirnice (krompir, jaja i povrće) nikako ne trpe podgrevanje, neke ostatke od bogate svečane trpeze možete učiniti ukusnima i toplima. Donosimo 5 trikova za grejanje omiljenih jela.

Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate

1. Sarma

Članak se nastavlja posle reklama

Svi znamo kako je sarma još ukusnija ako je jedemo idući dan. Ali kako bismo je mogli jesti u nekoliko navrata vrlo je važno da je do iduće konzumacije čuvamo u frižideru.

– U lončić izdvojite onoliko koliko ste planirali pojesti, pa ga stavite na laganu vatru i poklopite.

– Kako bi se meso sarme potpuno ugrejalo, da se pirinač ne raskuva, a sarma zagori, dodajte malo vode i ostavite da prokuva par minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da podrejete pečeno meso, testeninu, picu i pirinač pogledajte na sledećim stranama… 

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Pečeno meso

Odresci od mesa ili pečenje mnogi vole da jedu hladno, ali ako želite da pojedete još jedan topli praznični obrok upotrebite ovaj trik.

– Zagrejte rernu na 100 do 150 stepeni i u pleh za pečenje stavite malo ulja.

Pročitajte i… Zašto su dijete koje uključuju meso manje delotvorne od vegetarijanskih

Članak se nastavlja posle reklama

– Odrezak od debljine oko 2,5 centimetara treba se peći oko 20 do 30 minuta.

– Za brzinsko podgrevanje u tiganj stavite malo ulja i meso pecite minut do dva sa svake strane na srednjoj vatri i s poklopcem.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Pica

Pica će u mikrotalasnoj rerni postati gnjecava, a korica žilava. Upravo zbog toga iskoristite rernu i uživaćete u hrskavoj pici.

Članak se nastavlja posle reklama

– Zagrejte rernu na 180 do 200 stepeni.

Pročitajte i… Nauka potvrdila: Ovo je najbolji način da isečete picu

– Na pleh stavite papir za pečenje ili vrlo malo ulja.

– Pecite picu dok sir ne počne da reaguje na toplotu i dobije mehuriće.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

4. Pirinač

Pirinač će se u mikrotalasnoj rerni raskuvati i više neće biti ukusan. Ako želite da ponovo uživate u ukusnom prilogu, uradite sledeće.

– U lončiću zagrejte malo maslinovog ulja i na njega stavite pirinač.

Pročitajte i… Napitak od smeđeg basmati pirinča koji topi kilograme

– Na srednjoj vatri kuvajte 3 do 4 minuta uz mešanje varjačom.

Članak se nastavlja posle reklama

– Po pirinču možete posipati i malo peršuna ili bosiljka i tako joj pojačati ukus.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Testenina

Testenina nije ukusna kada je hladna. Ali to ne znači da pripremljeno jelo morate baciti.

– U lonac stavite vode, ali toliko da pokrije dno pa dodajte kašiku ili dve (u zavisnosti od količine) maslinovog ulja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Dijeta s testeninama: Tri kilograma manje za samo pet dana

– Dodajte testeninu i na srednjoj vatri kuvajte uz neprestano mešanje oko 3 do 5 minuta, odnosno dok se testenina ne zagreje.

Tagovi: