Posni jelovnik za celu nedelju koji smo vam pripremile trebalo bi da vam pomogne kada stigne na red ono uobičajeno pitanje: Šta kuvati danas?
[lwptoc]
Kada nam je izbor namirnica ograničen, kao u vreme posta, još je važnije pažljivo planirati obroke, ne samo kako bismo sebi olakšale obaveze i dnevnu organizaciju, nego i kako bismo ostali zdravi i pravilno se hranili.
Kako se treba hraniti tokom posta?
Tokom verskog posta, kada su meso, mleko i jaja izostavljeni iz ishrane, važno je obratiti pažnju na balansiran unos hranljivih materija kako bi organizam ostao zdrav i vitalan. Ključ je u raznovrsnosti i pravilnom kombinovanju biljnih namirnica.
Proteini, koji su često izazov tokom posta, mogu se obezbediti iz mahunarki poput pasulja, sočiva, leblebija i graška. Dodavanjem orašastih plodova i semenki, poput badema, oraha, suncokreta i susama, može se dodatno poboljšati unos proteina i zdravih masti.
Zamena za mlečne proizvode može se pronaći u biljnim mlečnim alternativama poput bademovog, sojinog ili ovsenog mleka. Izvori gvožđa, poput spanaća, blitve i cvekle, treba da budu prisutni u ishrani, a vitamin C iz citrusa i paprike pomoći će apsorpciju gvožđa.
Integralne žitarice, poput ovsa, ječma, prosa i smeđeg pirinča, pružaju energiju i vlakna, dok voće i povrće osiguravaju vitamine i minerale. Ulja poput maslinovog i lanenog doprineće unosu esencijalnih masnih kiselina.
Važno je unositi dovoljno tečnosti, posebno vode i biljnih čajeva, kako bi se organizam hidriran. Pravilno planiranje obroka pomoći će da ishrana tokom posta bude nutritivno uravnotežena i podrži zdravlje.
Posni jelovnik za celu nedelju
Kako bismo vam olakšali dane posta, donosimo predloge za posni jelovnik za celu nedelju, odnosno za svih 7 dana u njoj.
Dan br. 1: Posni punjeni krompir
Ovo jelo je bazirano na povrću koje je značajan izvor vitamina i minearala. Krompir, recimo sadrži Vitamn C, B6 i kalijum koji su neophodni za očuvanje imunog, nervnog sistema i regulaciju krvnog pritiska. Šargarepa je bogata vitaminom A i K1 pa je važna potpora našoj koži i kostima. Paprika, sa svoje stane, doprinosi značajnom količinom vitamin E koji je antioksidans i štiti ćelije od stresa i zagađivača. Uz sve to, ovo jelo je bogato vlaknima koja podstiču varenje.
Za većinu domaćica najveći izazov tokom posta jeste kako da zamene meso, a da obrok i dalje bude zdrav i sit, ali i ukusan. Posne šnicle od krompira su vrlo ukusne, mogu da budu i pikantne ako dodate malo tucane paprike, a ujedno su i vrlo jeftine.
Šampinjoni se mogu pripremati na razne načine, ali će u ovom obliku paprikašu dati drugačiji ukus kom nećete moći da odolite. Šampinjoni su inače veoma niskokalorični i bogati nutrijentima. Oni sadrže važne vitamine i minerale kao što su vitamini B kompleksa, vitamin D, kalijum, fosfor i gvožđe. Takođe su i dobri antioksidanti i predstavljaju dobar izvor vlakana.
Ako postite i ponestaje vam ideja za posne recepte, naročito za doručak, napravite posnu paštetu. Sigurno će se dopasti i najmlađim ukućanima. Pritom, nije samo ukusna, već i zdrava, tako da je treba pripremati što češće i kad nije post.
Paprike punjene krompirom su ukusno jelo koje može biti nutritivno bogato, ali zavisi od načina pripreme i upotrebljenih sastojaka. One sadrže:
Vitamini:Paprika obično sadrži vitamin C, koji je važan za imuni sistem i zdravlje kože. Krompir može da sadrži vitamine B6 i C, kao i folnu kiselinu.
Minerali:Krompir je dobar izvor kalijuma, koji je važan za regulisanje krvnog pritiska. Paprika takođe može da sadrži minerale kao što su magnezijum i mangan.
Nutritivne vrednosti: Pored vitamina i minerala, paprika punjena krompirom može da sadrži i vlakna, proteine i složene ugljene hidrate.
Ako želite nešto ukusno a posno za užinu ili večeru, imamo odličan predlog – posni slani mafini. Vrlo su kusni i mogu da stoje i do 3 dana u frižideru.