Proglašen najbolji restoran na svetu
Danski restoran Noma treću godinu zaredom osvojio je titulu najboljeg restorana na svetu prema mišljenju preko 800 kuvara, vlasnika restorana, novinara i stručnjaka za hranu.
Na drugom i trećem mestu našli su se restorani iz Španije, dok su među deset najboljih imenovani i brazilski, italijanski i američki restorani.
Prema rečima glavnog kuvara Renea Redzepija, njegov restoran priprema tipičnu nordijsku hranu, ali u skladu sa prirodom i ekološkim principima.
On je dodao da je i pored toga uspeo da pobedi „evropsku filozofiju“ u kojoj preovladava mišljenje da dobra hrana mora da podrazumeva i nezdravu hranu.
Na meniju ovog restorana nalaze se specijaliteti poput mošusnog vola, dimljene tikve i morskog ježa. U ovom restoranu kuvari sami suše, sole, kisele i peku namirnice, ali i destiluju vinovu lozu i smišljaju alkoholna pića.
Najvažniju ulogu u njihovim jelima imaju piva, voćni sokovi i vinova loza, od kojih sam pravi različite sosove i supe, kojima zamenjuju tradicionalna vina, kao i povrće, začini i trave zahvaljujući kojima spravljaju veoma ukusna i originalna jela.
Restoran se nalazi u prizemlju renoviranog skladišta iz 18. veka u Kopenhagenu, a njegova unutrašnjost u skladu je sa nordijskim duhom kao i sva jela koja prave.