Garantovano popravlja raspoloženje – ukusna čorbica od pečuraka
Pečurke su oduvek cenjene zbog visoke hranljive vrednosti i velike količine proteina koje sadrže. Uz to, obiluju vitaminima (A, B, C, K i D) i aminokiselinama. U njima se nalaze i različiti minerali, među kojima su fosfor, magnezijum, natrijum i kalijum. Pečurke sadrže veliki procenat vode (oko 95%), što znači da su niskokalorične i odličan izbor ako vodite računa o svojoj težini. Da biste iskoristili sve blagodeti koje nude, napravite jednostavan specijalitet kao što je kremasta i ukusna čorba od pečuraka. (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga)
Čorba od pečuraka
Sastojci:
1 kg šampinjona
1 glavica crnog luka isečenog na kockice
malo ulja za prženje luka
2 kašike brašna
2 kašike kisele pavlake sa manjim procentom masnoće
so
biber
sveži začini za dekoraciju
Priprema:
Izdinstajte crni luk na malo ulja. Kada omekša i postane staklast, dodajte pečurke koje ste prethodno oprali i iseckali. One koje su sitnije nemojte seći, već ih ubacite cele. Pomešajte šampinjone sa lukom, posolite i pobiberite, pa ostavite da se krčka 2-3 minuta. Dolijte litar mlake vode i pustite da proključa.
Smanjite temperaturu i poklopite, pa ostavite da se kuva oko pola sata. (Pročitaj: Dosadili su vam jednolični namazi? Vreme je za gvakamole sos!)
Brašno dobro razmutite u pola šoljice hladne vode, vodeći računa da ne ostanu grudvice. Dodajte u to pavlaku, pa promešajte. Sipajte mešavinu brašna, vode i pavlake u šerpu sa pečurkama, uz neprekidno mešanje.
Ostavite na šporetu još desetak minuta, ali pazite da ne zagori. Kada se čorba zgusne, skinite šerpu sa ringle i sipajte u tanjire.
Poslužite uz začinsko bilje ili kockice prepečenog hleba koje ćete dodati na vrh čorbe, neposredno pre služenja. Prijatno!