Da li ste za krempite? Evo proverenog recepta…

Kad sam naišla na fotografiju originalnih „Bledskih krempita“ pomislila sam koliko se na internetu nalazi recepata za ovaj poznati slatkiš, a pitanje je da li je i jedan isti ili makar sličan s onim, koji je 1953. godine osmislio poslastičar Ištvan Lukačević. Da se recepti za čuvene kolače dele tek tako, onda oni ne bi imali status brenda. Za “Bledske krempite”, ipak, treba otići na Bled, a ako želimo da po proverenom receptu napravimo “domaće krempite” – evo predloga. Radeći rubriku „Gastro vodič“ zabelžila sam ga u restoranu „Kalemegdanska terasa“.

Foto: PR Sava hotels&resorts

Potrebno je: 20 žumanaca, 350 gr šećera, pola litra mleka, 60 gr želatina, litar slatke pavlake + pola litra za beli deo, pakovanje lisnatog testa, malo prah šećera…
Priprema: Razvući koru lisnatog testa na veličinu pleha i peći u rerni samo jedan minut (tek da se razlista).
Sjediniti mleko, žumanca i šećer, pa prokuvati. Na kraju dodati želatin. Kad krem počne da se hladi, sjediniti ga sa litrom umućene pavlake.

Razliti preko kore lisnatog testa. Čim se stegne, umutiti pola litra pavlake i njome premazati žuti deo. Na vrh dolazi druga kora lisnatog testa, a preko nje prah šećer.

Pročitajte i… Šta da spremim, a da bude ukusno i da ne ostanem tri sata u kuhinji? Evo odgovora Lepog Brke… 

Članak se nastavlja posle reklama

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: