Eksplozija ukusa: Posne čoko-bombice od samo pet sastojaka!

by | septembar 25, 2017

Ne znam da li ste primetili, ali bombice su apsolutni food trend. Baš kao što su prošle godine bile aktuelne pločice (musli pločice, proteinske, energetske), tako su sada – bombice. Ili kuglice. Na engleskom – truffles, tj. tarfufi. Možete ih zvati kako god želite, sigurna sam da ćete ih poželeti na svojoj trpezi, a za to postoje tri dobra razloga. Prvi, uglavnom se veoma lako prave. Drugi, najčešće je za njih dovoljno svega nekoliko sastojaka. Treći, i najvažniji – po pravilu su zdravije od „običnih“ poslastica.

Coko kuglice 1 Foto Zeljko Ubiparip

Želite zdrav desert? Samo napred!

Za današnju posnu trpezu predlažem ove čoko-bombice, za koje je potrebno svega pet sastojaka, od čega su dva začini. Dakle, ako oduzmemo začine, tri sastojka 🙂 I biće vam dovoljno pola sata do 45 minuta (ako niste baš vična domaćica).

Razlog zbog kojeg sam izabrala baš ove kuglice jeste njihov veoma intenzivan čokoladni ukus, koji pod jedan – obožavam, a pod dva, s obzirom na to da je aroma bombica zaista moćna, biće vam dovoljne dve-tri (male su) da potpuno zadovoljite svoju želju za slatkim. Dakle, odličan način da predupredite preterivanje sa slatkišima. (Što meni nikako da pođe za rukom, još od Nove godine.)

Kliknite za recept…

Članak se nastavlja posle reklama

Coko kuglice Foto Zeljko Ubiparip 1

SAVET PLUS: Ako želite mekane, kremaste bombice, konzumirajte ih odmah nakon pravljenja. Ukoliko želite čvršću teksturu, ostavite ih da odstoje u frižideru najmanje pola sata.

Čoko-bombice sa urmama i kakaom

Potrebno (za 24 manje kuglice):

Članak se nastavlja posle reklama
  • 200 g kandiranih urmi
  • 40 g kakao praha
  • 50 g kokosovog ulja (dve velike kašike)
  • 1 kašika arome ruma (može i bez ako ne volite ukus)
  • 1/8 kašičice soli
  • Za ukrašavanje: Po izboru, malo kakao praha, kokosovog brašna, rendane čokolade, mlevenih badema ili pistaća, mača prah…
  1. Proverite da li su urme mekane. Ukoliko nisu, namočite ih u vodi i ostavite da odstoje najmanje sat vremena.
  2. Urme očistite od koštica, pa ih zajedno sa kakaom, kokosovim uljem, aromom ruma i solju ubacite u multipraktik. Blendirajte nekoliko minuta dok masa ne postane glatka. Po potrebi, ukoliko je masa previše gusta, dodajte kašiku vode.
  3. Od mase napravite kuglice valjajući ih meu dlanvima. Pošto su intenzivnog ukusa, neka budu manje. Ova masa biće vam dovoljna za otprilike 24 kuglice.
  4. Svaku kuglicu pospite sastojcima za ukrašavanje po izboru. U frižideru ih možete čuvati nekoliko nedelja.

Pročitajte i… Savršeni keksići s ukusom vanile – moji klinci ih obožavaju

______________________________________________________________________

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Jasmina Ubiparip

Foto: Željko Ubiparip

Tagovi: