Gaspačo – idealno letnje jelo (za čiju vam pripremu ne treba šporet)

by | jul 9, 2020
Hladna čorba, Lepota i zdravlje

Hladna čorba koja se bazira na svežem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni deo španske i portugalske kuhinje, a posebno je popularna u letnjem periodu. Zbog svog osvežavajućeg ukusa i toga što se konzumira hladna, pravi je spas kad temperature počnu nezaustavljivo da rastu. Da sve bude još bolje, za pripremu ukusnog gaspača nećete morati čak ni da uključite šporet!

Pritom, za andaluzijski gaspačo potrebne su vam samo namirnice koje verovatno već imate u kući – bajati hleb, beli i crni luk, maslinovo ulje, so i sirće. Od brojnih varijanti, najpoznatija je ona u čijem se sastavu, pored toga, nalaze i paradajz i krastavci. Pretpostavlja se da je ova verzija specijaliteta nastala u 19. veku, a danas u restoranima širom sveta možete isprobati i gaspačo u čijem su sastavu – avokado, peršun, pa čak i jagode i lubenice. Nekima se dopada kad se u ovu hranljivu čorbu doda i kumin. (Pročitaj: Zbog ovog recepta obožavaćete karfiol (video))

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christophe Michalak (@christophe_michalak) on

Gaspačo – hladna čorba od svežeg povrća

Sastojci:
3 šolje vode
6-10 komada paradajza (količina zavisi od njihove veličine)
1 veća očišćena paprika (najbolje zelena babura)
1 krastavac
1 manji crni luk
20 ml maslinovog ulja
sirće
2 kriške bajatog hleba prethodno iseckanog i potopljenog u vodu
1 čen belog luka
začini po izboru (biber, kim, bosiljak, kumin, ljuta papričica)

Priprema:
Operite i očistite povrće. Iseckajte ga i stavite u blender. (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga) Blendajte dok ne postane tečno, iliti dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji, dobijenu masu možete i procediti (da biste odstranili semenke), ali to nije neophodno. Dodajte hladnu vodu i hleb, pa začinite. Vratite u blender i kratko izblendajte celu masu (gaspačo treba da ima kremastu strukturu, pa nemojte blendati predugo, jer će u suprotnom postati suviše tečan). (Pročitaj: Potaž Sen Žermen – ukus dostojan kraljevskog nepca)

Članak se nastavlja posle reklama

Sipajte u tanjire i ukrasite kockicama svežeg paradajza. Uz gaspačo možete poslužiti tvrdo kuvana jaja, iseckanu pršutu ili bademe, baš kao što to rade Španci. Gaspačo možete jesti kao hladno predjelo ili kao glavno jelo, a ukoliko povećate količinu hleba – dobićete gust i kremasti sos koji će se odlično uklopiti uz neko jelo od mesa. (Pročitaj: Kolačići sa čokoladom: Recept od samo pet sastojaka)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lucie😊recettes de plats sains (@healthyfood_creation) on

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram