Hrskavi, meki i tope se u ustima! Tradicionalni irski recept za hlepčiće od krompira
Ovo je strainski recept za hleb ili kolač od krompira, koji se u Irskoj tradicionalno služi za doručak, ali je i neizostavni deo lokalnih festivala. Služi se uz jaja, slaninu ili kobasice, ali ga Irci konzumiraju i u slatkoj varijanti – sa šećerom, džemom, medom ili marmeladom.
Priprema je relativno jednostavna, a verujemo da sve sastojke neophodne za spravljanje ovih hrskavih, prženih hlepčića već imate u kući.
Oni su slasniji i masniji od klasičnog hleba, ali i daleko ukusniji, i možete ih jesti umesto peciva za doručak uz kafu, čaj ili jogurt. Najlepši su topli, pa navalite na njih odmah nakon pripreme.
Potrebni sastojci:
- 1 i po šolja brašna
- puter ( 2 kašike, i dodatno za pečenje)
- kašičica soli
- 1 i po šolja pripremljenog pirea od krompira
- 50 ml mleka
Uputstvo za pripremu pogledajte na sledećoj strani…
Priprema:
1.Zagrejte rernu na 200 stepeni.
2.U činiji pomešajte brašno, so i puter i zamesite koliko je to moguće. U smesu dodajte krompir pire i mesite dok ne dobijete glatku i homogenu masu.
3.Testo razvucite u pravugaonik, a potom secite parčiće veličine 5×5 cm. Takođe, testo možete razvući u krug, pa seći parčiće u obliku trougla.
4.Parčiće poređajte na papir za pečenje. Pecite 10 minuta, potom ih izvadite, okrenite, pa vratite u rernu na još 10 minuta.
5.Kada je pečenje gotovo, ostavite hleb da se prohladi.
6.Zagrejte puter na tiganju na umerenoj vatri, a potom propržite kratko pečeno parče hleba sa obe strane.