Karfiol sa mlevenim mesom

by | avgust 11, 2012

za 5 osoba

priprema: 35 min.

pečenje: 70 min.

Potrebno je:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 karfiol srednje veličine
  • 700 g mešanog mlevenog mesa
  • 2 parčeta hleba
  • 1 jaje
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 žumance
  • 1 dl pavlake
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 200 g kačkavalja
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 50 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 5 dl mleka
  • 3 manja paradajza
  • 2 kašike ulja
  • mešavina začina, biber

Priprema:

1. Hleb natopiti vodom, a potom ga ocediti i izmrviti.

2. Crni luk što sitnije iseckati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.

Članak se nastavlja posle reklama

3. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleveno meso, jaje, izmrvljen hleb, mlevenu papriku, crni i beli luk. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati.

4. Karfiol očistiti i ostaviti u komadu pa ga blanširati u slanoj vodi da omekša.

Članak se nastavlja posle reklama

5. U manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu. U gotov bešamel sos umešati žumance i pavlaku.

6. U okruglu nauljenu vatrostalnu činiju preručiti smesu od mesa i oblikovati kružnu veknu tako da sredina posude ostane prazna.

7. U sredinu staviti karfiol te sve preliti bešamel sosom. Odozgo posuti kačkavaljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

8. Paradajz iseći na krugove. Pred kraj pečenja činiju izvaditi iz rerne, preko mesa rasporediti paradajz i vratiti u rernu da se dopeče.

Savet plus: Ukoliko karfiol tokom pečenja ranije porumeni a meso još ne bude pečeno, prekrijte ga folijom i nastavite sa pečenjem.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: