Jesenji specijalitet – Knedle sa ajvarom i mozzarelom
Kada se kaže knedla ili gomboca, prva asocijacija je slatkiš sa šljivama. Ali, novo vreme donosi i nove trendove. Knedle ne moraju biti isključivo sa šljivama da biste se lepo zasladili. Sve popularnije su i one punjene različitim čokoladnim ili vanila kremovima, višnjama, makom ili orašastim plodovima. Sa druge strane, sve je više i onih ljudi koji bi te slatke knedle rado menjali za slane, na primer neke sa ajvarom. Mnogi čak navode da su upravo slane knedle prava poslastica.
Ove koje vam predstavljamo su posebno popularne tokom jesenjeg i zimskog perioda, jer je njihovo punjenje deo tradicionalne zimnice. Punjene su ajvarom. Da li ljuti, blagi ili cepkani, izbor je na vama, a da sve dobije dodatnu slast, doprinosi kuglica mozzarela sira, koja je takođe deo fila. (Pročitaj: Šta li bi o čuvenoj salati rekao Cezar?)
Ove knedle se jedu tople, dok je mozzarela još rastopljena. Ukoliko vam ostane po neka i za sutradan, knedlu samo lepo zagrejte u mikrotalasnoj.
Knedle sa ajvarom i mozzarelom
Sastojci :
Testo (za 10 knedli):
500 gr krompira
30 + 50 gr putera
1 jaje
250 gr brašna
Fil:
ajvar
10 loptica mozzarela sira (ukoliko nemate mozzarelu, možete staviti i komadić krem sira)
Prezle:
150 gr prezli
2 kašike mlevenog badema (opciono)
30 gr putera
1/2 kašičice soli
začini po želji (malo bibera, peršun, slatka mlevena paprika)
Priprema:
Krompir oljuštite i skuvajte. Procedite ga odmah nakon kuvanja, dodajte 30 gr putera, izgnječite u pire i ostavite da se prohladi. Napravite testo od ohlađenog krompira, brašna, jajeta i još 50 gr omekšalog putera. (Pročitaj: Tope se u ustima i mame da uzmete još – lovačke šnicle sa pire krompirom)
Odvajajte po 90-100 gr testa i vlažnim rukama testo rastanjite među dlanovima. Na sredini stavite malo ajvara i lopticu mozzarele, zatvorite sa svih strana i oblikujte lopticu.
U šerpu stavite vodu i prstohvat soli i pustite da provri. Spuštajte loptice u kipuću vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu.
Napravite prezle tako što ćete otopiti puter, pa dodati ostale sastojke i na tihoj vatri mešati u tiganju dok se smesa malo ne zarumeni. Pazite da ne izgori. Uvaljajte knedle u smesu sa prezlama i uživajte u ovom jesenjem specijalitetu. Ukoliko vam ostane vremena i energije, za dezert napravite keksiće sa bademom.