Losos sa crvenim pesto sosom – ručak koji vas čini zdravim!
Odvojte dvadesetak minuta za kuvanje i pripremite zdrav i ukusan obrok koji će vas zasititi, a posle kog nećete imati neprijatan osećaj težine u stomaku. Poznato je da je losos sjajan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Pored toga, on obiluje vitaminom D, koji nam je i te kako neophodan, a često ga ne unosimo dovoljno (jer vitamin D se nalazi u svega nekoliko namirnica, a najviše ga apsorbujemo putem sunčevih zraka). (Pročitaj: Zbog čega nam je Vitamin D neophodan?) Losos treba jesti i zbog velikog sadržaja kalijuma i selena, koji doprinose pravilnom radu mozga i kardiovaskularnog sistema.
Pored svega navedenog, ova ukusna morska riba krije i mnoge druge nutrijente, tako da treba što češće da se nađe na vašem jelovniku. U kombinaciji s crvenim pestom, do izražaja dolazi sva punoća njegovog ukusa, a ceo ručak spremićete za manje od pola sata. (Pročitaj: Vodič za početnike: Kako spremiti ribu kao pravi kuvar)
Losos sa crvenim pesto sosom
Sastojci:
4 fileta lososa
2 čena belog luka
3 pečene paprike (crvene)
so
10 badema
1 kašičica maslinovog ulja (za pesto)
1 kašičica paradajz paste
začini po izboru (biber, bosiljak, origano)
1 limun isečen na kriške (za dekoraciju)
Priprema:
Posolite filete lososa morskom solju, pa ga stavite u zagrejan gril-tiganj (može poslužiti i obični tiganj). Poređajte komade tako da koža bude s gornje strane. Pri visokoj temperaturi, koža se skuplja, tako da pečenje uvek treba započeti sa one strane fileta na kojoj se nalazi čisto meso. Ribu pržite na visokoj temperaturi oko četiri minuta, s jedne strane, pa je zatim okrenite i pecite i s druge strane. (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga)
U međuvremenu, spremite crveni pesto sos. Isecite i posolite paprike, pa ih izblendajte s belim lukom, bademima, maslinovim uljem i kašičicom paradajz paste. Kada se sos sjedini, prelijte ga preko ribe i ukrasite kriškama limuna. Uz ovako pripremljen losos, možete poslužiti zelenu salatu sa pinjolima, mediteransku salatu sa paradajzom, crnim lukom i fetom ili bilo koju drugu svežu salatu. Prijatno! (Pročitaj: Isprobajte tri fenomenalna, osvežavajuća bezalkoholna koktela)