Oduzima dah: brauni sa višnjama
Brauni svi vole – čokoladna senzacija, a priprema može biti prava antistres terapija. Brauni je idealan kolač za prave ljubitelje čokolade, ali i za one koji to nisu, jer ovaj kolač će vas osvojiti već na prvom zalogaju. Filozofija brauni kolača je da bude hrskav spolja, a mekan i sočan unutra. Da biste ovo postigli ne treba vam izuzetna spretnost u kuhinji…
Sastojci
2 kašike kakao praha
45 ml proključale vode
300 g crne čokolade
225 g maslaca
190 g šećera
3 jaja
75 g brašna
na vrh noža mlevenog zrna tonke
prstohvat soli
3 kašike višanja ili iz slatkog, samo da se ocede ili da budu p
Postupak
U posudi za kuvenje pomešajte kakao i vodu. Dobro izmešajte kako bi se kakao otopio. Čokoladu i maslac otopite na pari. Kad se otopi ostavite da se malo prohladi, nekih pet minuta. Električnim mikserom izmiješajte jaja i šećer. Kada se jaja zapene dodajte im pripremljeni kakao i otopljenu čokoladu i maslac. Izmešajte sve. Nežno umešajte brašno, sol i začin tonka. Na kraju umešajte i višnje. Mali kalup za kolače (približno 18×28 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smesu. Stavite peći u pećnicu zagrejanu na 190°C te pecite 40-45 minuta. Pečeni kolač ostavite hladiti u kalupu, a kad se potpuno ohladi isecite ga na kocke i poslužite.
Pročitajte i … Insta izbor: Princes krofne kao što su naše bake nekad pravile!
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.
Foto: Thinkstock
A.G.