
Ovo morate probati: Praznični Oklagiart keksići

Jasmina Ubiparip, zamenica gl. i odg. urednice magazina “Lepota i zdravlje“
„Kakva fenomenalna ideja!“, pomislila sam kada sam otpakovala pošiljku koja nam je stigla na adresu redakcije. Iz paketa sam izvukla izrezbarenu oklagiju. Kunem se, istog trenutka su me „zasvrbeli prsti“ u želji da zasučem rukave, uđem u kuhinju i bacim se na pravljenje keksića, dok sve ostalo bledi: ma, kakve obaveze i problemi! Dok sam u mom kulinarskom „flowu“, jedino o čemu mislim je jelo koje pravim.
Piše: Jasmina Ubiparip
Oklagiart – piše na okalagiji i, naravno, odmah guglam. „Gravirane oklagije za rolanje sreće“, čitam na FB stranici, od najkvalitetnijeg bukovog drveta, proizvedene u Srbiji. Njihov idejni tvorac, Ana Bajagić, uspela je da svoju ljubav prema kulinarstvu pretvori u posao. Njenu inspirativnu, ličnu priču možete pročitati na portalu Pošalji recept.
Javljam se Ani da je zamolim za recept koji najbolje „ide“ uz njenu oklagiju, s namerom da iskoristim prvi slobodni trenutak da ga isprobam.
Pročitajte i… Kako da pripremite koktel sa kakao kremom
Kliknite na sledeću stranicu za nekoliko saveta pre početka mešenja…

Foto: @jasminaubiparip
Recept stiže, dan je idealan za pravljenje kolača – tmuran zimski, najlepše ga je provesti kod kuće. Još samo da zamirišu kolači iz rerne.
Ali, prvo pažljivo čitam upustvo koje mi je Ana poslala: „Ovaj recept je isproban toliko puta da bi trebalo da iz rerne izađu mala remek dela“, piše mi Ana i dodaje…
… nekoliko saveta pre početka mešenja:
1. Testo je spremno kad se ne lepi za prste, u suprotnom je potrebno dodavati po malo brašna (čak i preko mere).
2. Dok radite na jednom delu testa, ostatak zamotajte u plastičnu foliju i vratite u frižider dok ne stigne na red. Testo sa toliko putera se veoma brzo greje pod temperaturom naših ruku pa postaje gnjecavo i teže za rad.
3. Možete slobodno posuti malo brašna na testo, ali i na oklagiju pre otiskivanja. Tako ćete biti sigurni da neće biti nikakvih ostataka u šarama, zbog čega ćete biti srećni kad dođe vreme za pranje oklagije, jer se u tom slučaju pere za sekund, toplom vodom i deterdžentom. Izbegavajte mašinu za sudove, da se drvo ne bi oštetilo.

Foto: @jasminaubiparip
Oklagiart keksići (recept):
Potrebno je…
225 g omekšalog maslaca (ne rastopljenog)
450-500 g oštrog pšeničnog brašna
175 g šećera u prahu
1 jaje
1-2 kašičice ekstrakta vanile ili ruma
Priprema:
Umutiti puter i šećer dok se ne sjedini, dodati jaje, ekstrakt vanile, pa kad smesa postane homogena, malo-pomalo umešati brašno. Testo ostaviti u frižideru 30-60 minuta. Razvući do željene debljine i preći Oklagiart oklagijom tako da otisak bude dobro vidljiv. Peći 7-8 min u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa.
Uzorak na keksićima koje sam pravila inspirisan je čuvenim transformacijama holandskog grafičara Morica Kornelisa Ešera.

Foto: @jasminaubiparip
Pročitajte i… Koji slatkiši su najzdraviji?