Pogačice sa belim lukom i maslinovim uljem

by | jun 23, 2018

Ukoliko volite da mesite kiflice, ili neka druga peciva, idealna za doručak, uz šolju jogurta, ovo je pravi recept za vas. Drugačiji ukus i testo koje je vazdušasto i meko, učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj!

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 2 jaja
  • 1/2l mleka
  • 1dl vode
  • 1,5dl ulja
  • Kocka kvasca
  • Kašičica šećera
  • Kašičica soli
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1dl maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • Origana po želji

Priprema:

U malo mleka i šećera dodajte kvasac i ostavite nekoliko minuta da nabubri. U međuvremenu umutite jaja. Dodajte mleko, vodu, šećer, so i ulje. Dodajte kvasac i lagano promešajte.

Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Testo ostavite u posudi i premažite ga s malo ulja ili vode kako se ne bi osušilo na vrhu. Prekrijte testo i posudu vlažnom krpom i ostavite ga 2h da nadođe.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada testo nadođe, formirajte od njega 12 loptica. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odstoje još 30 minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su pogačice ispečene premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, a onda uživajte u ukusnom pecivu.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i…Slatko-slani doručak? Zašto da ne!

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube ipridružite nam se na Viber public chatu.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Thinkstock

Autor: T. V.

Tagovi: