Predlog za ručak: Punjeno povrće

by | jul 31, 2016
Foto: Hrono kuvar

Foto: Hrono kuvar

Sastojci:
– 2 manje tikvice
– 3 paprike babure
– 4 paradajza
– 500 g mlevenog mesa
– 1 veći crni luk
– 2 čena belog luka
– 2 kašike ajvara
– 400 ml soka od paradajza
– so, biber
– mlevena paprika
– seckani peršun
– ulje

Priprema:
1. Tikvice oljuštiti i iseći na 2-3 dela, pa svaki deo izdubiti, ali ne do kraja. Paprikama iseći peteljke na vrhu, a paradajz izdubiti i sačuvati „poklopčiće“.
2. Luk iseckati na kockice i propržiti na malo ulja. Dodati mleveno meso i dinstati desetak minuta. Izdubljenu sredinu tikvica i paradajza iseći na kockice i dodati mesu. Začiniti po ukusu, pa sve dinstati dok ne ispari višak tečnosti. Dodati kašičicu mlevene paprike i posuti seckanim peršunom na kraju.
3. Pripremljenom smesom napuniti povrće i poređati u podmazan pleh. Staviti „poklopčiće“ i preliti sokom od paradajza. Sve prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Zatim skloniti foliju i peći još desetak minuta da povrće fino porumeni.

Savet: Ako želite ručak „na kašiku“, povrće stavite u šerpu, nalijte vodom i sokom od paradajza da ogrezne, pa kuvajte oko 90 minuta.

Tagovi: