Prste da poližeš: Domaći jaffa keks (recept)
Ako ste od onih koji ne mogu da zamisle kupovinu slatkiša bez jaffa keksa imamo odličan recept za vas.
Sada ga možete napraviti u sopstvenoj režiji i obradovati ukućane omiljenom poslasticom i specijalnim začinom – vašim trudom.
Sastojci:
4 jaja
4 kašičice oštrog brašna
4 kašičice šećera
Žele:
1 preliv za torte (prozirni)
par kapi ekstrakta od breskve (pomorandze, limuna, kivija… po želji sok od visnje, želatina)
Glazura:
200 g čokolade za kuvanje 70% kakaoa
Priprema:
Belanca i žumanca odvojite. Belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca umutite penasto sa šećerom, a zatim dodajte brašno. Na kraju kutlačom lagano umešajte belanca. Pecite u plehu obloženom sa papirom za pečenje i ohladite. Potom modlom ili čašom secite krugove veličine oko 5 cm. Za žele uzmite preliv za torte i u njega dodajte malo ekstrakta breskve. Možete dodati bilo kakav ekstrakt ili rastopiti želatin u soku od višnje, jagode, narandže… Stavite želatin u neki pleh i ostavite u frizideru da se ohladi. Zatim čokoladu otopite na pari i isto tako razlijte po plehu obloženom papirom za pečenje. Kada se malo stisne – isecite oblikom kojim ste rezali biskvit. Stavite u zamrzivač da se stegne, (lako ćete odvojiti od papira na ovaj način). Prvo malom čašom (onom za rakiju) isecite žele i stavljajte na biskvit, a onda gore stavite čokoladu i sa fenom malo pređite preko kolačića kako bi se čokolada fino otopila preko biskvita i želea, piše gurmanija.com.
Savet plus: Kako da dekorišete sto – Tri načina za savijanje salveta
Foto: Guliver/Gettyimages