Ručak: Gulaš od bundeve sa kus kusom
Pokušavamo da iskoristimo povrće u vreme sezone jer su tako namirnice najhranljivije. Izabrali smo bundevu kao jedno od jesenjih plodova, a veoma je zdrava, utiče povoljno i na sistem za varenje.
Sastojci:
- 1 srednji crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica svežeg đumbira, sitno rendanog
- 1,5 kašičica mlevenog kumina
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- ¼ kašičice ljute paprike, opciono
- malo rendanog muskatnog oraščića
- 1 štapić cimeta
- 1 konzerva paradajz pelata od 400 g
- 500 ml povrtne supe
- oko 700 g bundeve, očišćene
- 2 kašike suvog grožđa
- so po ukusu, svež peršun
- 300 g kus kusa
- 300 g vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli
Pripema:
Gulaš:
U šerpi propržite crni luk, pa onda dodajte beli luk, đumbir i mešavinu začina. Pržite dok se masa ne sjedini. Dodajte paradajz, promešajte i krčkajte oko 5 minuta. Dodajte bundevu, suvo grožđe i supu. Posolite po ukusu i ostavite da se krčka na srednjoj vatri dok bundeva ne omekša, oko 15-20 minuta.
Kus kus:
U šerpu sipajate vodu za kus kus, dodajte so i ulje. Pustite da proključa pa dodajte kus kus. Poklopite, ugasite ringlu i ostavite oko 5 minuta da kus kus nabubri. Probajte, ako je tvrd dodajte još malo vode. Višljuškom promešajte kus kus.
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu!
Foto: stocksnap
A.G.