Slasne njoke koje se tope u ustima (recepti)

Predlog za drugačiji ručak - njoke

by | april 4, 2020
njoke recepti

Danas predlažemo italijansku kuhinju, a glavna zvezda recepta su – njoke!

Njoke su knedlice napravljene od krompira koje mogu da se serviraju uz razne soseve, sireve, paradajz, kremove ili pesto sos, baš kao i pasta. Iako su potekle iz Italije i poznate su po njihovom načinu serviranja njoke danas postoje u brojnim oblicima i prave se uz različite priloge. Prave se u Južnoj Americi, Francuskoj i Hrvatskoj.

Mi vam danas donosimo tri ukusna recepta:

Njoke u sosu od paradajza

Potrebno je:

* kašičica maslinovog ulja

* crni luk

Članak se nastavlja posle reklama

* 2 čena belog luka

* crvena paprika

* 400 g pelata

Članak se nastavlja posle reklama

* 500 g njoka

* kašičica sušenog ili šaka svežeg bosiljka

Članak se nastavlja posle reklama

* 125 g mocarele

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju i pet minuta pržite iseckani luk i sitno iseckanu papriku. Ubacite iseckani beli luk, pržite ga minut, pa dodajte pelat.

Kuvajte otprilike 10 minuta, povremeno mešajući. Skuvajte njoke prema uputstvu, pa ih ubacite u sos. Posolite, dodajte iseckani bosiljak i sipajte u veliku vatrostalnu posudu.

Pospite njoke rendanom mocarelom i pecite do deset minuta, sve dok sir ne dobije zlatnu boju. POGLEDAJTE  I: Pikantno meksičko jelo: Naćosi za ručak, zašto da ne? (recept)

Članak se nastavlja posle reklama

Njoke sa rikotom i slaninom

Potrebno je:

* 250 g rikota sira

* žumance

* 50 g brašna

* 20 g parmezana

Članak se nastavlja posle reklama

* so, biber

Za sos:

* 100 g slanine

* 2 veće tikvice

* šargarepa

Članak se nastavlja posle reklama

* 200 ml pavlake za kuvanje

* so, biber

* vlašac i peršun po želji

Priprema:

Prvo napravite testo tako što ćete sve sastojke pomešati. Smesu ostavite u frižideru 20 minuta, dok pravite sos.

Članak se nastavlja posle reklama

Slaninu iseckajte sitno, a tikvice i šargarepu izrendajte. Propržite slaninu dok ne pozlati i ne pusti masnoću, a zatim dodajte šargarepu. Kad šargarepa upije masnoću, dodajte tikvice (nije potrebno da ih cedite) i dinstajte. Kad je skoro gotovo, dodajte pavlaku i začine i kuvajte još nekoliko minuta na laganoj vatri.

Testo izvadite iz frižidera, kašičicom oblikujte njoke i kuvajte ih u proključaloj i posoljenoj vodi. Gotove su kad isplivaju na površinu. Sjedinite ih sa sosom i promešajte. REDLAŽEMO I: Mafini sa makom i višnjama, idealan slatkiš za dizanje raspoloženja

njoke recepti

Njoke sa kremastim sirom

Potrebno je:

* 450 g njoka

Članak se nastavlja posle reklama

* 1/2 kašičice soli

* 6 kašičica maslaca

* 40 g brašna

* 750 ml mleka

* 200 g rendanog čedar sira

* 2 kašičice senfa

* po 1/4 kašičice bibera i mlevene paprike

* 30 g rendanog parmezana

Priprema:

Skuvajte njoke u slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju.

Otopite maslac u tiganju, dodajte brašno i mešajte oko dva minuta. Polako ulijte mleko i nastavite da mešate. Kad smesa postane glatka i zgusne se pomerite tiganj s ringle, dodajte čedar sir i mešajte dok se ne rastopi. Potom dodajte senf, začine i polovinu parmezana, kao i kuvane njoke. Promešajte i pospite ostatkom parmezana.

Pecite 10-12 minuta, sve dok ne počnu da se stvaraju mehurići.

 

lepotaizdravlje.rsGuliver/Gettyimages