Slasne njoke koje se tope u ustima (recepti)
Predlog za drugačiji ručak - njoke
Danas predlažemo italijansku kuhinju, a glavna zvezda recepta su – njoke!
Njoke su knedlice napravljene od krompira koje mogu da se serviraju uz razne soseve, sireve, paradajz, kremove ili pesto sos, baš kao i pasta. Iako su potekle iz Italije i poznate su po njihovom načinu serviranja njoke danas postoje u brojnim oblicima i prave se uz različite priloge. Prave se u Južnoj Americi, Francuskoj i Hrvatskoj.
Mi vam danas donosimo tri ukusna recepta:
Njoke u sosu od paradajza
Potrebno je:
* kašičica maslinovog ulja
* crni luk
* 2 čena belog luka
* crvena paprika
* 400 g pelata
* 500 g njoka
* kašičica sušenog ili šaka svežeg bosiljka
* 125 g mocarele
Priprema:
Zagrejte ulje u tiganju i pet minuta pržite iseckani luk i sitno iseckanu papriku. Ubacite iseckani beli luk, pržite ga minut, pa dodajte pelat.
Kuvajte otprilike 10 minuta, povremeno mešajući. Skuvajte njoke prema uputstvu, pa ih ubacite u sos. Posolite, dodajte iseckani bosiljak i sipajte u veliku vatrostalnu posudu.
Pospite njoke rendanom mocarelom i pecite do deset minuta, sve dok sir ne dobije zlatnu boju. POGLEDAJTE I: Pikantno meksičko jelo: Naćosi za ručak, zašto da ne? (recept)
Njoke sa rikotom i slaninom
Potrebno je:
* 250 g rikota sira
* žumance
* 50 g brašna
* 20 g parmezana
* so, biber
Za sos:
* 100 g slanine
* 2 veće tikvice
* šargarepa
* 200 ml pavlake za kuvanje
* so, biber
* vlašac i peršun po želji
Priprema:
Prvo napravite testo tako što ćete sve sastojke pomešati. Smesu ostavite u frižideru 20 minuta, dok pravite sos.
Slaninu iseckajte sitno, a tikvice i šargarepu izrendajte. Propržite slaninu dok ne pozlati i ne pusti masnoću, a zatim dodajte šargarepu. Kad šargarepa upije masnoću, dodajte tikvice (nije potrebno da ih cedite) i dinstajte. Kad je skoro gotovo, dodajte pavlaku i začine i kuvajte još nekoliko minuta na laganoj vatri.
Testo izvadite iz frižidera, kašičicom oblikujte njoke i kuvajte ih u proključaloj i posoljenoj vodi. Gotove su kad isplivaju na površinu. Sjedinite ih sa sosom i promešajte. REDLAŽEMO I: Mafini sa makom i višnjama, idealan slatkiš za dizanje raspoloženja
Njoke sa kremastim sirom
Potrebno je:
* 450 g njoka
* 1/2 kašičice soli
* 6 kašičica maslaca
* 40 g brašna
* 750 ml mleka
* 200 g rendanog čedar sira
* 2 kašičice senfa
* po 1/4 kašičice bibera i mlevene paprike
* 30 g rendanog parmezana
Priprema:
Skuvajte njoke u slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju.
Otopite maslac u tiganju, dodajte brašno i mešajte oko dva minuta. Polako ulijte mleko i nastavite da mešate. Kad smesa postane glatka i zgusne se pomerite tiganj s ringle, dodajte čedar sir i mešajte dok se ne rastopi. Potom dodajte senf, začine i polovinu parmezana, kao i kuvane njoke. Promešajte i pospite ostatkom parmezana.
Pecite 10-12 minuta, sve dok ne počnu da se stvaraju mehurići.