Subotnja slatko-kisela čarolija: Ćuretina u sosu od višanja
Dosadile su vam uobičajene recepture, a želite da ukućane obradujete slasnim domaćim ručkom? Napravite ćuretinu u sosu od višanja. Ovaj vojvođanski specijalitet ispuniće očekivanja i najvećih gurmana. Meso spremljeno na ovaj način neće biti suvo, već naprotiv meko i sočno. Kiselkast ukus i tekstura višanja pravo su osveženje čak i za one koji ne vole preterano eksperimentisanje u kuhinji. Sos od višanja pravi se veoma lako, tako da ne postoji nijedan razlog da zaobiđete ovaj recept. (Pročitaj: Najukusnija jela sa govedinom – Sote Stroganov)
Ćuretina i domaći sos od višanja
Sastojci:
500 g ćurećih grudi isečenih na tanje šnicle (umesto ćuretine možete koristiti pileće belo meso)
200 g zaleđenih višanja (možete koristiti i one iz kompota)
1 kašika šećera
3 kašike brašna
ulje
so
mleveni biber
Priprema:
Posoljenu i pobiberenu ćuretinu kratko propržite u tiganju tako da porumeni.
U šerpu sa debelim dnom sipajte kašiku ulja i brašno. Propržite na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje kako ne bi zagorelo. Kad brašno promeni boju, dodajte šolju vode, višnje, šećer i prstohvat soli. Nastavite sa kuvanjem dok se masa ne zgusne. Kad se sve ujednači i dobije konzistenciju sosa, u šerpu ubacite prženo meso i krčkajte još desetak minuta.
Kao prilog uz ovo aromatično jelo poslužite neku namirnicu neutralnog ukusa – bareni krompir, integralni pirinač ili testeninu. Servirajte dok je toplo, kako bi bogatstvo ukusa došlo do izražaja. Prijatno! (Pročitaj: Brzo se pravi, a još brže pojede – lava kolač od crne čokolade)