Šta da spremim, a da bude ukusno i da ne ostanem tri sata u kuhinji? Evo odgovora Lepog Brke…
“Šta bismo danas mogli da spremimo” – pitali smo Nenada Gladića iliti Lepog Brku, urednika Kitchen TV-a, a on nam je predložio „rustične pogačice“. Svoj izbor je ovako obrazložio: “One su jedno od mojih omiljenih jela. Uvek u frizu imam pakovanje zamrznutog lisnatog testa, a ostalo je stvar mašte i mougćnosti. Iznenadni gosti nikad nisu imali primebe, bez obzira s kojim sam ih filom pravio, a bilo je i slanih i slatkih. S njima nema promašaja”.
Recept za 10 komada
Potrebno je: 500 g lisnatog testa, 150 g paradajza, 150 g bebi mocarele, kašika kapra, jaje, po prstohvat origana i ruzmarina, biber po ukusu
Potrbno je za bešamel sos: 2 kašike brašna, 2 dl mleka, 20 g maslaca, ½ kašičice muskatnog oraha, ½ kašičice soli
Priprema:
▪ Izrendati mocarelu. Oprani paradajz iseći na sitne kockice, dodati iseckani kapar i sjediniti.
▪ Bešamel: U zagrejanu posudu staviti puter, pa kada se otopi dodati brašno. Malo ga propržiti, pa usuti mleko, a onda kuvati uz lagano mešanje, sve dok se ne izgubi ukus brašna. Posoliti i dodati malo muskatnog oraha (po ukusu).
▪ Razvući lisnato testo oklagijom tako da debljina bude pola santimetra. Seći pogačice formom okruglog oblika, veličine po želji. Na sredinu pogačice staviti kašičicu bešamela, malo paradajza, kapra i rendane mocarele. Dodati malo bibera i začina, ivice premazati umućenim jajetom i poklopiti drugom pogačicom. Pritisnuti ivice da se dobro zalepe.
▪ Peći u rerni zagrejanoj na 190°C, 20-25 minuta.
Saveti plus
▪ Umesto origana i ruzmarina može se koristi i kombinacija bosiljak – majčina dušica. Zanimljiv rezultat se dobija i kada se umesto muskatnog oraha u bešamel doda cimet.
▪ Sat vremena pre no što ćete upotrebiti lisnato testo, treba da ga izvadite iz zamrzivača, otvorite i prekrijete kuhinjskom krbom. Da bi se dobro rastezalo treba da bude potpuno otopljeno.
▪ Ako vam je kojim slučajem od nekog obroka ostalo bolonjeze sosa možete ga iskoristiti za fil za ove pogačice. Ukoliko želite posne pogačice možete ih filovati npr. prebrancem.
▪ Kada se testo razvuče seče se sa modlom da bude što manje „viška“. Za razliku od običnog, lisnato testo se ne može premesiti, ali taj višak možete premazati umućenim jajetom i posuti npr. rendanim parmezanom, ispeći u rerni i poslužiti kao grickalice.
Pročitajte i… Kako nam je glumac Slobodan Stefanović skuvao savršenu indijsku piletinu
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje