Voćna keks torta – osvežavajuća i ukusna

by | mart 6, 2020
vocna torta gastro lepota

Pravo je vreme da voćna keks torta zauzme poziciju u vašem jelovniku. Još uvek u zamrzivačima imate voća od prethodne godine koje treba da iskoristite, a na pijacama su se pojavile i prve jagode.

Borovnice, aronija i kandirano ili sušeno voće, dostupni su preko cele godine. Samo je potrebna dobra volja i malo fizičke kondicije za odlazak u nabavku, ukoliko to već nemate kod kuće. Pred vama je savrćena voćna keks torta, recept je jednostavan i brzo se pravi.

Sastojci za koru:

mleveni plazma keks 300 g
rastopljeni maslac 80 g
šećer u prahu 80 g
mleko 100 ml

Fil:

slatka pavlaka 1/2 l
grčki jogurt 400 g
šećer u prahu 220 g
kandirani pomelo 80 g
Dekoracija:
mandarine 2
kivi 1
kandirani pomelo po želji

Članak se nastavlja posle reklama

Preliv za voće:

želatin u prahu 1 kašika
voda 100 ml

Priprema kore:

Članak se nastavlja posle reklama

Obruč kalupa za torte, vel. 24 cm, obložiti prijanjajućom folijom. Pripremljeni obruč staviti na tacnu za tortu. Mesto gde će se formirati korica blago premazati ulje, U vanglicu staviti mleveni keks, dodati šećer u prahu, rastopljeni maslac i mleko. Rukom sjediniti sastojke. Napravljenu smesu prebacite u sredinu obruča i kašikom formirati koru. Tacnu sa korom ostaviti na stranu da se stegne i ohladi, ne mora u frižider.

Priprema fila:

Članak se nastavlja posle reklama

Kandirani pomelo staviti u secko i usitniti ga na male komadiće. U odgovarajuću posudu sipati grčki jogurt, dodati šećer u prahu i sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom. Posebno umutiti slatku pavlaku. U umućenu slatku pavlaku dodati, iz dva puta, jogurt sa šećerom. Špatulom ili drvenom varjačom dobro sjediniti sastojke. Na kraju ubaciti komadiće pomela. Promešati, da bi se komadići pomela ravnomerno rasporedili u filu. Pripremljeni fil izručite preko kore i ravnomerno ga rasporedite špatulom ili nožem.

Preko fila poređajte voće. Kašiku želatina preliti sa 50 ml hladne vode i sačekati da želatin nabubri. Stavite ga na tihu vatru da se otopi, ali vodite računa da ne provri. Kada se želatin otopio sipati još 50 ml tople vode. Promešajte i sklonite sa šporeta. Malom kašičicom prelivati želatin preko svakog parčeta voća. Morate želatin na brzinu preliti preko voća da se ne bi ohladio i stegao.  Napravljenu tortu ostaviti u frižider da se stegne i ohladi preko noći. Narednog dana izvaditi tortu iz frižidera i skloniti obruč. Uživajte, torta je fantastična, pravo uživanje za nepca…

Tagovi: