#beleškeizkuhinje: Supa za doručak? Obavezno probajte a evo i zašto…
U ovomesečnim Beleškama iz kuhinje, u štampanom izdanju magazina Lepota i zdravlje, tema je kako koristiti miso pastu, a pripremili smo i recept za ovaj klasik, u njegovoj veganskoj verziji.
Imamo i dodatni predlog za vas: u skladu s japanskim običajima, probajte ovu supu – za doručak. Možda ste sad ironično podigli obrve i pomislili “kako da ne”… Ali… Hladniji dani su pred nama i velika je verovatnoća da će vam topla supa za doručak zapravo više prijati nego, recimo, zeleni smuti… O kifli i jogurtu iz pekare da ne govorim… Ako probate – javite utiske!
Vegetarijanska miso supa
Potrebno:
* 4 šolje vode ili povrtnog bujona
* komad kombu alge (1 cm dužine)
* 3 kašike miso paste
* 3 mlada luka (iseckana na kružiće)
* 125 g organskog tofua iseckanog na kockice
* dodaci (po želji): so, malo soja sosa, malo ljute paprike (ako volite ljuto)
Priprema:
Vodu ili bujon sa kombu algom zagrejte, pa pustite da ključa nekoliko minuta. Što duže ključa, “morski” miris alge biće blaži. Ukoliko ne možete da se naviknete na aromu algi, supu možete napraviti i bez ovog dodatka. Isključite vatru, pa dodajte mladi luk i kockice tofua. U posudicu ili šolju, odvadite nekoliko kašika supe, pa umešajte miso. Dobro promešajte dok se pasta sasvim ne istopi. Dodajte istopljeni miso u supu. Probajte, pa po ukusu dosolite, dodajte još misoa ili soja sos, a ako volite ljut ukus i ljutu papriku.
FOTO: Guliver/Stockfood