Brzi recept za omiljeni, a zdrav slatkiš: Čokolada od rogača!
Rogač je mahunarka koja je nekada korišćena kao važan izvor šećera. Danas se uglavnom koristi kao zdrava zamena za čokoladu i kakao.
Zašto je rogač zdrava namirnica
Kod nas se retko upotrebljava, što je velika šteta. Rogač ima analgetska, antialergijska, antibakterijska i antiseptička svojstva i sadrži značajne antioksidanse. Takođe, poboljšava varenje i snižava nivo holesterola u krvi. Za razliku od kakaoa, ne sadrži kofein, te je pogodan i za osobe s povišenim krvnim pritiskom.
Rogač se koristi i u slučajevima dijareje i kolitisa, naročito kod dece. Ne sadrži stimulanse centralnog nervnog sistema poput kofeina, teofilina ili teobromina, pa se može koristiti i u večernjim satima, jer ne remeti san. Slatkog je ukusa, sadrži 44-62% prirodnog šećera, uglavnom fruktozu, pa se može koristiti kao zaslađivač u raznim kolačima. Bogat je kalcijumom, ali ne sadrži oksalnu kiselinu kao kakao, te se ne ometa apsorpcija ovog važnog minerala.
Isprobajte ovaj brzi recept za čokoladu od rogača koja se pravi za 5 minuta!
Čokolada od rogača
Sipajte u blender pola šolje mlevenog rogača, kašiku meda, kašiku mlevenih lešnika ili badema, kašiku kokosovog ulja, kašičicu susamove paste, tri smokve i tri urme i sve dobro izblendirajte. Ako želite da masa bude mekša, možete dodati vrlo malo vode ili sojinog mleka. Oblikujte čokoladu u štanglice I stavite je u frižider da se ohladi. Uživajte!
(Pročitajte i: Slatka taktika: ne izbacujte slatkiše, zamenite ih zdravijim namirnicama)