Čizkejk sladoled je sve ono što nam treba ovog leta! Donosimo jednostavan recept
Čizkejk sladoled je naša omiljena poslastica ovog leta, a evo i zašto.
Da li ste znali da je čizkejk kolač nastao još pre oko 2.000 godina i to u staroj Grčkoj? Naime, istraživači su otkrili kalupe na prostoru ove zemlje u kojima se ovaj kolač pravio. Jedna vrsta „torte od sira“ deljena je sportistima 776. g.p.n.e. na Olimpijskim igrama kako bi imali energije. Čizkejk se služio i kao desert na venčanjima.
Ipak, upravo su Rimljani zaslužni za to što se recept za ovaj kolač proslavio širom Evrope. Otkrićem krem sira (1872. godine), čizkejk je dobio i današnji izgled.
Da li zbog spoja sira, voća i keksa ili zbog osvežavajuće arome, ne znamo, ali činjenica jeste da se ova poslastica uvek rado pravi ( i ručka!). Varijacije na temu su brojne, ali osnova je ista: kora od mlevenog keksa i sir.
View this post on Instagram
Od standardnog čizkejka s sirom i voćem, preko čokoladnih varijanti, poslastica svakako nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uz sve to, kolač se veoma jednostavno i brzo pravi. Mi smo se odlučili da vam ulepšamo i rashladimo vrele letnje dane, te vam predstavljamo varijantu čizkejka u formi sladoleda.
Čizkejk sladoled
Svega nekoliko sastojaka i jednostavan način pripreme ono je što će sigurno osvojiti i one koji nisu toliko vešti u kuhinji.
Sastojci:
150 g jogurta
350 g maskarpone sira
20-30 g šećera
2 vanilin šećera
2 velike kašike limunovog soka
marmelada po želji (jagoda, malina, borovica…)
Isprobajte i… Sirovi rafaelo čizkejk
Način pripreme
- Mikserom pomešajte maskarpone sir, jogurt, vanilin šećer i limunov sok.
- Odvojeno pomešajte marmeladu, sve dok ne dobijete glatku smesu.
- Marmeladu pomešajte s smesom od sira i sipajte u kalup za sladoled. Stavite štapić te ostavite u zamrzivaču najmanje šest sati. Savet je da sladoled odstoji preko noći.
Pripredila: Lana Biželj
Tekst originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr