Čorba od budneve je idealan uvod u jesen!
Čorba od bundeve je naš izbor za ovonedeljnu rubriku #štazavečeru.
Bundeva je bogata je brojnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, te vitamini grupe B – B1, B2, B3, B6, niacin i folna kiselina. Od minerala najviše sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode te je idealna dijetalna namirnica jer sadrži malo kalorija. Takođe je izuzetno bogata beta-karotenom, snažnim antioksidansom, koji se u telu pretvara u vitamin A i zaslužan je za zdravlje kože, kose i noktiju.
Pročitajte i… Bundeva utiče na dobro raspoloženje
Pored toga, vitamin A može pomogne u borbi sa infekcijama. Najnovija istraživanja pokazala su da je vitamin A posebno važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije. Beta-karoten održava bolji vid, tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svetlost.
Ostali mikronutrijenti u bundevi takođe pomažu u jačanju imuniteta, uključujući vitamine C i E, gvožđe i folate.
Ulje od bundeve takođe je veoma lekovito i upotrebljava se u kulinarstvu. Bogato je omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje daju telu energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, kao i centralnog nervnog sistema.
Stoga, bundevu treba uvrstiti u dnevni meni, naročito kada joj je vreme, u jesen. Evo i načina kako to možete da uradite.
Čorba od bundeve
Sastojci:
1,2 kg bundeve
1 crni luk
2 čena belog luka
3 šolje supe od povrća
1 šolja vode
1/2 šolje biljne pavlake
so, biber, peršun
Isprobajte i… Čorbu od praziluka
Način pripreme
- Oljuštite bundevu i očistite od semenki. Iseckajte na kockice i stavite u šerpu.
- Dodajte iseckan beli i crni luk i prelijte vodom, toliko da prekrije sadržaj.
- Zagrejte do ključanja, smanjite vatru i ostavite da se kuva dok ne omekša (oko 30 minuta).
- Sklonite sa vatre i propasirajte.
- Vratite na ringlu, nalijte supu od povrća, so i biber po ukusu i ostavite da se kuva još 15 minuta.
- Sipajte biljnu pavlaku, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta. Dodajte svež peršun i poslužite toplo.
Predlog: Uz čorbu možete poslužiti i kockice prepečenog hleba, tost ili bruskete.