![Mali stan od 38 kvadrata uređen u francuskom dizajnu Mali stan od 38 kvadrata uređen u francuskom dizajnu](https://casadesign.rs/wp-content/uploads/2024/08/GettyImages-2159420370.jpg)
Čorba od budneve je idealan uvod u jesen!
![čorba od bundeve](https://www.lepotaizdravlje.rs/wp-content/uploads/2021/08/corba-od-bundeve-scaled.jpg)
Čorba od bundeve je naš izbor za ovonedeljnu rubriku #štazavečeru.
Bundeva je bogata je brojnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, te vitamini grupe B – B1, B2, B3, B6, niacin i folna kiselina. Od minerala najviše sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode te je idealna dijetalna namirnica jer sadrži malo kalorija. Takođe je izuzetno bogata beta-karotenom, snažnim antioksidansom, koji se u telu pretvara u vitamin A i zaslužan je za zdravlje kože, kose i noktiju.
Pročitajte i… Bundeva utiče na dobro raspoloženje
Pored toga, vitamin A može pomogne u borbi sa infekcijama. Najnovija istraživanja pokazala su da je vitamin A posebno važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije. Beta-karoten održava bolji vid, tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svetlost.
Ostali mikronutrijenti u bundevi takođe pomažu u jačanju imuniteta, uključujući vitamine C i E, gvožđe i folate.
Ulje od bundeve takođe je veoma lekovito i upotrebljava se u kulinarstvu. Bogato je omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje daju telu energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, kao i centralnog nervnog sistema.
Stoga, bundevu treba uvrstiti u dnevni meni, naročito kada joj je vreme, u jesen. Evo i načina kako to možete da uradite.
Čorba od bundeve
Sastojci:
1,2 kg bundeve
1 crni luk
2 čena belog luka
3 šolje supe od povrća
1 šolja vode
1/2 šolje biljne pavlake
so, biber, peršun
Isprobajte i… Čorbu od praziluka
Način pripreme
- Oljuštite bundevu i očistite od semenki. Iseckajte na kockice i stavite u šerpu.
- Dodajte iseckan beli i crni luk i prelijte vodom, toliko da prekrije sadržaj.
- Zagrejte do ključanja, smanjite vatru i ostavite da se kuva dok ne omekša (oko 30 minuta).
- Sklonite sa vatre i propasirajte.
- Vratite na ringlu, nalijte supu od povrća, so i biber po ukusu i ostavite da se kuva još 15 minuta.
- Sipajte biljnu pavlaku, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta. Dodajte svež peršun i poslužite toplo.
Predlog: Uz čorbu možete poslužiti i kockice prepečenog hleba, tost ili bruskete.
pomoćnica urednice, aleksandra.dudvarski@color.rs /
Diplomirani žurnalista i iskusni veb urednik. Tokom karijere radila je kao glavni urednik magazina “Moja kosa”, pomoćnik urednika magazina “Bravo” i glavni urednik portala Bravo.rs, pomoćnik urednika magazina Natural Health, te urednik portala marieclaire.rs. Poslednje tri godine angažovana je kao veb urednik na lepotaizdravlje.rs. Iskusna novinarka, koja itekako ume da se našminka. Ako imate pitanje u vezi sa makeupom – ona će imati odgovor.