ENERGETSKE PLOČICE koje ćete poželeti da napravite ODMAH!
Potrebna vam je brza, zdrava i slatka užina? Ove energetske pločice Katarine Stojković odlično su rešenje
Bilo da niste stigli da doručkujete ili da ste tokom poslepodneva osetili da vam je potreban boost, energetske pločice od ovsenih pahuljica, kinoe, koštunjavog i sušenog voća baš su ono što vam je u tim trenucima potrebno. Prave se veoma jednostavno, a zgodne su za čuvanje, kao i da ih spakujete u tašnu i ponesete sa sobom onda kada imate dan ispunjen obavezama.
Obavezno isprobajte ovaj provereni recept Katarine Stojković, a na njenom blogu pronaći ćete i mnoštvo drugih zdravih recepata kojima nećete odoleti. (Pročitajte i… Provereni recepti Katarine Stojković: Ko je za sirov i zdrav “tviks” kolač?)
ENERGETSKE PLOČICE
“Ovaj recept mogu nazvati i ‘šta se našlo kod kuće’”, napominje Katarina, “jer sve što ću navesti u nastavku možete menjati i nekim drugim namirnicama koje imate na lageru.”
“Poenta je samo da u zbiru, tj. gramaži, imate ukupu količinu orašastih plodova, semenki i suvog voća kao što je navedeno u receptu ispod. Alternative mogu biti: orah, indijski orah, lešnik, suvo grože, brusnica, smokve… Umesto kokosovog ulja može i maslinovo, a umesto agava sirupa može med.
Potrebno:
100 g mekih ovsenih pahuljica
120 g badema (moj je sirov, može i pečeni)
30 g suncokreta
30 g suvih kajsija (stavila bih više, ali nisam imala)
50 g kikirikija
1 kašika prepečene kinoe (kinou propržite na suvom tiganju, kao što se susam peče)
200 g sirovih urmi
6 kašika otopljenog kokosovog ulja
50 g otopljene crne čokolade
1 kašika kakaoa
6 kašika agava sirupa
Za preliv:
50-60 g crne čokolade
1 kašika kokosovog ulja
Priprema:
1. U seckalici prvo usitnite pahuljice, badem, suncokret i kikiriki. Odmah stavite i iseckanu kajsiju i kinou. Nemojte sitniti previše, treba da ostanu komadići.
2. Dodajte urme, kokosovo ulje, otopljenu čokoladu, kakao i agava sirup. Sve mutite još malo da smesa postane kompaktna, pa stavite u kalup.
3. Prelite otopljenom crnom čokoladom u koju ste dodali 1 kašiku kokosovog ulja.
4. Stavite sve u frižider da se stegne pre sečenja.
Katarina Stojković je autorka bloga Veseli zalogaji i istoimene knjige. Uz nju ćete naučiti kako da izgradite zdrave navike u ishrani dece, ali daleko od toga da su njeni recepti namenjeni samo klincima. Katarina poručuje: “Budite kreativni i pretvorite zdrave obroke u rituale zabave za čitavu porodicu!”