Mediteranska veganska pasta razbudiće sva vaša čula!
Vreme je za ukusnu i zdravu večeru.
Kao što ste već i navikli, svakog četvrtka imamo i predloge za večeru, a ovog puta naš izbor je mediteranska veganska pasta.
Mediteranska ishrana bazira se na velikoj količini povrća, mahunarki, orašastih plodova, pasulja, žitarica, ribe i maslinovog ulja. Obično, recepti uključuju vrlo malo mesa imlečnih proizvoda.
Zbog svega navedenog, mediteranska kuhinja se smatra jednom od najzdravijih, o čemu svedoče i istraživanja. Naime, studije su pokazale da Mediteranci žive duže od ostalih naroda. Uz to, ovakav način ishrane povezan je s zdravijim srcem, manjim rizikom od melanoma, raznih vrsta kancera (poput raka debelog creva), kao i koronarne bolesti.
Svetska zdravstvena organizacija još uvek nije pronašla nijednu manu mediteranske ishrane te je preporučuje kao najzdraviji izbor za čoveka.
A sada, predstavljamo vam i recept za jednu mediteransku večeru.
Mediteranska veganska pasta
Sastojci
300 g paste (preporučuje se intergalna, a ukoliko ste osetljivi na gluten, izaberite onu napravljenu od pirinča)
1 šolja humusa
1/3 šolje vode
5 čena belog luka
1/2 šolje maslinovog ulja
1/2 oraha
2 kašike sušene brusnice (opciono)
so, biber, origano po ukusu
Isprobajte i… Zelene palačinke Džejmija Olivera
Način pripreme
1. Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju.
2. Dok se pasta kuva, pripremite sos: pomešajte humus, vodu i iseckane čenove belog luka. Začinite po ukusu i izblendirajte u procesoru.
3. Dodajte masline, iseckan orah i brusnice. Dobro promešajte-
4. Kada se testenina skuva, procedite je i pomešajte s sosom. Dodajte maslinovo ulje.
Prijatno!