Meksički čili kon karne na srpski način

by | mart 12, 2020
recept meksicka hrana

Čili kon karne je meksičko jelo na naš način, za one koji su privrženiji srpskoj kuhinji i ne vole mnogo ljuto.

Ukusno je, ne treba vam puno vremena za pripremu, a izdašno je. Probajte nešto malo drugačije od naše uobičajene kuhinje, nećete se razočarati.

Potrebno:

iseckana glavica crnog luka

iseckana dva čena belog luka

nekoliko kašika maslinovog ulja

Članak se nastavlja posle reklama

300 d0 400 gr mlevenog mesa, koje volite

dve srednje paprike iseckane na kockice ili štapiće a mogu i dve kašike ajvara ili pola-pola

dva-tri paradaiza iseckana na kockice dva-tri paradajza u sezoni, mada može konzerva pelata od paradajza, što je 400 do 500 gr i koncentrovan paradajz, dve kašike – pa šta volite i imate od ovoga, možete kombinovati

Članak se nastavlja posle reklama

jedna konzerva crvenog pasulja, ako ne volite iz konzerve skuvajte 300 grama bilo kog pasulja, a možete kombinovati i nekoliko vrsta

Začini:

Članak se nastavlja posle reklama

so, čili u prahu ili na vrh kašičice ljute mlevene paprike,

kašičica mlevene slatke paprike, biber,

jedna suva papričica, ako ne suva paprika

ako imate čili sos, može se dodati malo, opet zavisi od toga koliko volite ljuto

kašičica šećera

Članak se nastavlja posle reklama

peršun – ako volite, sitno naseckajte kolko za jednu punu kašiku

čaša crnog vina, ako volite

malo tečnosti od supe, u nedostatku nje malo tople vode

kukuruz šećerac . duplo manje od količine pasulja

kim, korijander, muskatni orah, origano, majčina dučica, kockica crne čokolade

Članak se nastavlja posle reklama

Vreme pripremanja: najmanje sat vremena

Priprema:

Na zagrejanom ulju izdinstati crni i beli luk pa dodati meso po izboru. Dinstati dok meso ne promeni boju, ukoliko je mleveno dobro mešati pritiskujući kašikom, kako se ne bi napravile grudvice od mesa. Dodati svežu papriku pa nastaviti dinstanje još desetak minuta, posle čega dodati svež paradajz i dinstati još desetak minuta pre nego što se dodaju pelat i koncentrovani paradajz. Dodati crno vino ili tečnost za supu ili mlaku vodu – da sve to ogrezne i još prst-dva da bude iznad smese.

Kada tečnost uvri, što obično traje oko 45 minuta, dodati sve začine za koje ste se opredelili, ali postepeno i uz probanje da ne biste preterali sa njima. Desetak minuta pred kraj dodati oceđen pasulj i kukuruz. Čili kon karne bi trebalo da bude gust kako bi se jeo viljuškom ili zahvatao komadićem hleba, ali ako volite, da bude malo čorbastiji, neka bude bar jedan prst tečnosti pre nego što jelo sklonite s vatre.

Služiti uz kukuruzni hleb ili tortilje od kukuruznog hleba, obarenu testeninu ili krompir.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Getty