Meksički čili kon karne na srpski način
Čili kon karne je meksičko jelo na naš način, za one koji su privrženiji srpskoj kuhinji i ne vole mnogo ljuto.
Ukusno je, ne treba vam puno vremena za pripremu, a izdašno je. Probajte nešto malo drugačije od naše uobičajene kuhinje, nećete se razočarati.
Potrebno:
iseckana glavica crnog luka
iseckana dva čena belog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja
300 d0 400 gr mlevenog mesa, koje volite
dve srednje paprike iseckane na kockice ili štapiće a mogu i dve kašike ajvara ili pola-pola
dva-tri paradaiza iseckana na kockice dva-tri paradajza u sezoni, mada može konzerva pelata od paradajza, što je 400 do 500 gr i koncentrovan paradajz, dve kašike – pa šta volite i imate od ovoga, možete kombinovati
jedna konzerva crvenog pasulja, ako ne volite iz konzerve skuvajte 300 grama bilo kog pasulja, a možete kombinovati i nekoliko vrsta
Začini:
so, čili u prahu ili na vrh kašičice ljute mlevene paprike,
kašičica mlevene slatke paprike, biber,
jedna suva papričica, ako ne suva paprika
ako imate čili sos, može se dodati malo, opet zavisi od toga koliko volite ljuto
kašičica šećera
peršun – ako volite, sitno naseckajte kolko za jednu punu kašiku
čaša crnog vina, ako volite
malo tečnosti od supe, u nedostatku nje malo tople vode
kukuruz šećerac . duplo manje od količine pasulja
kim, korijander, muskatni orah, origano, majčina dučica, kockica crne čokolade
Vreme pripremanja: najmanje sat vremena
Priprema:
Na zagrejanom ulju izdinstati crni i beli luk pa dodati meso po izboru. Dinstati dok meso ne promeni boju, ukoliko je mleveno dobro mešati pritiskujući kašikom, kako se ne bi napravile grudvice od mesa. Dodati svežu papriku pa nastaviti dinstanje još desetak minuta, posle čega dodati svež paradajz i dinstati još desetak minuta pre nego što se dodaju pelat i koncentrovani paradajz. Dodati crno vino ili tečnost za supu ili mlaku vodu – da sve to ogrezne i još prst-dva da bude iznad smese.
Kada tečnost uvri, što obično traje oko 45 minuta, dodati sve začine za koje ste se opredelili, ali postepeno i uz probanje da ne biste preterali sa njima. Desetak minuta pred kraj dodati oceđen pasulj i kukuruz. Čili kon karne bi trebalo da bude gust kako bi se jeo viljuškom ili zahvatao komadićem hleba, ali ako volite, da bude malo čorbastiji, neka bude bar jedan prst tečnosti pre nego što jelo sklonite s vatre.
Služiti uz kukuruzni hleb ili tortilje od kukuruznog hleba, obarenu testeninu ili krompir.
Foto: Guliver/Getty