Ne treba vam povod: Neodoljiva SIROVA TORTA OD KAFE
Sirove torte su odličan desert jer sadrže isključivo zdrave sastojke. Uživajte u receptu za tortu od kafe koji je za vas pripremila Katarina Stojković.
Za razliku od tradicionalnih, sirove torte najčešće su veganske (bez jaja i mlečih proizoda), gluten-free (bez brašna) i bez rafinisanih šećera. U njima takođe nema ni visokoprocesuiranih namirnica, poput keksa, šlaga, margarina, nema veštačkih boja i sl.
Najčešće se sastoje od koštunjavih plodova i semenki, sa dodatkom svežeg i sušenog voća, začina i crne čokolade. A sve to ih svrstava u deserte kojima se možete počastiti kad god poželite, bez onog osećaja težine u stomaku i gubitka energije, koji obično prati porciju tradicionalne torte. Savet je ipak da i sirovu tortu konzumirate umereno, jer i ona, iako je zaslađena zdravijim, prirodnim zamenama poput meda i sirovih urmi – sadrži veću količinu šećera.
Ako ste ljubitelj ukusa kafe, obavezno isprobajte ovaj provereni recept Katarine Stojković, a na njenom blogu pronaći ćete i mnoštvo drugih zdravih recepata kojima nećete odoleti. (Pogledajte i… Vatromet za sva čula: 2 u 1 desert u čaši)
Recept: Sirova torta od kafe
KORA:
100 g pečenih lešnika
120 g sirovog indijskog oraha
2 kašike meda
3 kašike otopljenog kokosovog ulja
Usitnite lešnik i indijski orah, pa dodajte med i ulje i mutite da se sve ujednači. Stavite u kalup, pa u frižider.
View this post on Instagram
FIL 1:
120 g indijskog oraha
50 g pečenog lešnika
100 g svežih urmi
1 kašika kakaoa
1 kašika meda
5 kašika otopljenog kokosovog ulja
50-70 g gustog kokosovog mleka (uzeti samo gusti deo iz kokosovog mleka iz konzerve)
Usitnite indijski orah i lešnik što više. Dodajte ostale sastojke i mutite dok se ne dobije ujednačena kremasta smesa. Stavite preko kore i vratite u frižider.
FIL 2
200 g sirovog indijskog oraha
100 g gustog kokosovog mleka
5 kašika otopljenog kokosovog ulja
1 kašičica instant kafe
3 kašike meda
1 kašičica kakaoa
Indijski orah potopite kratko u vrelu vodu, pa ga u procesoru usitnite što više. Dodajte ostale sastojke i mutite dok ne dobijete kremastu strukturu. Stavite preko prvog fila i vratite u frižider.
ČOKOLADA:
Otopite 50 g crne čokolade. Dodajte 1 kašiku kokosovog ulja, sve izmešajte i prelijte preko torte. Ostavite nekoliko sati u frižideru pre sečenja.
Katarina Stojković je autorka bloga Veseli zalogaji i istoimene knjige. Uz nju ćete naučiti kako da izgradite zdrave navike u ishrani dece, ali daleko od toga da su njeni recepti namenjeni samo klincima. Katarina poručuje: “Budite kreativni i pretvorite zdrave obroke u rituale zabave za čitavu porodicu!”