Trio fantastiko – ovi napici će vas zaštiti od prehlade i drugih infekcija

by | decembar 4, 2020
cink i imunitet

Jelena Kostić Valčić, dipl. farmaceut Tvoj online farmaceut

Imunitet je sposobnost našeg organizma da se odupre i odbrani od virusa, bakterija, gljivica, toksina, jednom rečju bolesti. Kako ga možemo ojačati? Za održavanje zdravog i jakog imunološkog sistema ključna je adekvatna ishrana. Ojačajte imunitet tako što ćete jesti mnogo voća i povrća, nemasne proteine, integralne žitarice i piti mnogo vode. (Pročitaj: Ishranom do imuniteta – detaljan vodič za jači organizam)

Dan započnite čašom mlake vode sa limunom, a zatim ojačajte svoj imunitet nekim od ova tri napitka:

Cvekla, šargarepa, jabuka i med

U jednakim količinama izrendati cveklu, šargarepu, jabuku i na kraju dodati istu količinu meda. Popiti 50ml ovog napitka ujutro, na prazan želudac (30 minuta pre doručka).

ojačajte imunitet

Članak se nastavlja posle reklama

Ojačajte imunitet napitkom od đumbira

3 dl vode sobne temperature
isceđeni sok polovine limuna
1 cm korena đumbira, izrendan
Isceđeni limun i sitno izrendani đumbir dodati u čašu mlake vode. Napitak ostaviti da malo odstoji i potom popiti. Važno je da voda bude mlaka, a nikako hladna (može usporiti metabolizam i probavu). (Pročitaj: 10 namirnica za brži metabolizam, manju kilažu i zdravu jetru)

Đumbir se može pohvaliti mnogim benefitima po zdravlje ljudi, pre svega brojnim antioksidansima koje sadrži. Kod đumbira dominiraju seskviterpeni, fenoli i smole, skrob, sluzi, koje imaju moćna antiinflamatorna, antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva i zbog toga koristite imunološkom zdravlju.

Ipak, budite oprezni. Kada se konzumira u velikim količinama, đumbir može imati efekat razređivanja krvi. Ljudi koji uzimaju lekove poput varfarina i druge antikoagulanse treba da se konsultuju sa lekarom. Pored toga, đumbir može smanjiti nivo šećera u krvi, pa osobe sa dijabetesom treba da vode računa o količini koju unose.

Članak se nastavlja posle reklama

Pileća supa kao lek

Pre svega, pileća supa je lagana i dobra za stomak kada nam apetit nije sjajan. Drugo, obezbeđuje tečnost i elektrolite za sprečavanje dehidracije, koja se lako može javiti sa povišenom temperaturom. I na kraju, tradicionalni recept od pileće supe daje razne hranljive sastojke koji su uključeni u imunološki sistem: proteine i cink iz piletine, vitamin A iz šargarepe, vitamin C iz celera i luka i antioksidanse iz luka i bilja. Ovo je ukusna i umirujuća hrana koju treba jesti kad se ne osećate dobro, a najbolje od svega je to što vam za nju ne treba lekarski recept. (Pročitaj: 5 grešaka koje pravimo u toaletu, a mogu da nam ugroze zdravlje)

Jelena Kostić ValčićGetty via Guliver




Kliknite na video da saznate više: