Pečene šnicle od kupusa: Idealan veganski prilog (ili glavno jelo)
Odlučili smo se da vam ovog vikenda predstavimo recept za pečene šnicle od kupusa, a zašto, saznajte u nastavku.
Iako je kupus, u ukiseljenom stanju, nezaobilazan deo zimske trpeze, ni u proleće i na leto ne treba zaboraviti ovu riznicu zdravlja. Između ostalog, kao i svako drugo povrće, i kupus najviše nutrijenata ima u svežem stanju.
Pored toga što poboljšava varenje i metabolizam, ovo povrće jača imuni sistem i pomaže telu da se lakše izbori sa stresom. Isto tako, reguliše procese oksidacije i redukcije, štiti krvne sudove i poboljšava apsorpciju vitaminama i minerala. Uz sve to, ima blagotvorno dejstvo na kožu i kosu.
Recepata za jela sa mladim kupusom zaista je mnogo, a mi smo naišli na ovaj, koji nas je privukao na prvu. A verujemo da će i vas!
Pečene šnicle od kupusa
Sastojci:
2 manje glavice mladog kupusa
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašike soli
2 kašike slatke paprike u prahu
1 kašika belog luka u prahu
po ukusu možete dodati začine koje volite (peršun, majčinu dušicu, origano, biber, selen…)
Isprobajte i… Rolnice sa kupusom i ajvarom
Način pripreme:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Isecite kupus na kolutove i poslažite ih na pleh, na koji ste prethodno stavili pek papir.
- Kolutove (šnicle) kupusa detaljno i bogato premažite maslinovim uljem.
- U posebnoj činiji pomešajte suve sastojke (beli luk u prahu, papriku i so) i začinite svoje šnicle.
- Kupus stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 25 minuta, odnosno dok listovi ne dobiju zlatnu smeđu boju, a sredina kupusa ne omekša.
Uz šta služiti ove šnicle?
- Same, kao glavno jelo.
- Sa pastom i omiljenim sosom.
- Sa kinoom, kukuruzom ili leblebijama.
- Premažite tofuom ili nekim drugim omiljenim premazom.
Prijatno!