Šta je kombuha i zašto je zdrava?

Sigurno ste već imali prilike da se susretnete s ovim pićem, ali znate li šta je zapravo kombuha?

by | jun 8, 2021

Kombuha je piće napravljeno od kombinacije zelenog i/ili crnog čaja, s dodatkom šećera i određenih bakterija ili kvasca. Tokom procesa fermentacije, na površini se pojavljuje grudvasta pihtijasta materija.

Kada čaj dostigne željeni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2), kombuha se uklanja, a napitak je spreman za konzumiranje.

Kombuha: Zdravstveni benefiti

Zdravlje organa za varenje

Kombuha je sjajan izvor bakterija koje blagotvorno deluju na creva. Pored toga što poboljšava varenje, ovo piće jača imunitet i promoviše zdravlje debelog creva.

Antiupalno dejstvo

Budući da se pravi od zelenog i crnog čaja, ovaj napitak je prepun antioksidanata i antiupalnih sastojaka. Uz sve to, održava i zdrav nivo šećera u krvi.

Mentalno zdravlje

Kombuha utiče na poboljšanje raspoloženja, umanjuje stres i pokazala se delotvornom kod umanjenja simptoma depresije.

Članak se nastavlja posle reklama
Gubitak kilograma

Zahvaljujući zelenom i crnom čaju, kombuha ubrzava metabolizam, a antioksidanti i polifenoli u napitku pokazali su se delotvorni kod gubitka viška kilograma. (Pročitajte i… Za šta je zdrava piskavica?)

Jači imunitet

Zahvaljujući fermentaciji i bakteriji pod nazivom lactobacillus, ovo piće jača imuni sistem.

Kako se pravi kombuha?

U nastavku u videu saznajte kako da napravite ovaj napitak.

Članak se nastavlja posle reklama

Zdravstveni rizici kombuhe

Iako ima brojne benefite, kombuha ima i nuspojave. Na primer, ljudi koji nisu navikli da konzumiraju fermentisana pića mogu osetiti glavobolju, mučninu i druge probleme s sistemom za varenje. Kombuha zbog toga treba da se konzumira limitirano, a preporučuje se ne više od 120 ml dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog kiselosti samog napitka, ne bi trebalo da se čuva u plastičnim, kristalnim i keramičkim posudama, jer one sadrže potencijalno toksične sastojke koji mogu da se rastvore u čaju. Najbolje je čuvati je u staklenoj posudi, odnosno tegli.

Budući da sadrži veliku količinu šećera, u zavisnosti od toga na koji način se pravi, ovo piće nije pravi izbor za osobe koje pate od dijabetesa.

Isto tako, savet je da kombuhu ne konzumiraju trudnice, deca i osobe koje imaju oslabljen imuni sistem.

lepotaizdravlje.rs Premyuda Yospim/iStock/Getty Images Plus via Getty Images