Šta za večeru? Pileći takos sa povrćem (zdrav, a gotov za pola sata)
Pileći takos sa dodacima je zdrav obrok pun vitamina, cinka i selena, a deca ga, jednostavno, obožavaju
Ako se pitate: „Šta za večeru deci?“ onda je ovaj recept za pileći takos sa povrćem pravljen baš za vas. Sve sastojke (ili bar njihove zamene) garantovano imate u kući, a na pripremu nećete potrošiti više od pola sata.
Klinci će očistiti tanjire kako nisu davno, a ostaci mogu da izdrže u frižideru još pet dana. Pritom, možete biti sigurni da je ovaj recept zadovoljio sve nutritivne potrebe vaše porodice.
Predlog za zdravu večeru: Pileći takos sa povrćem
Nutritivne vrednosti:
- nizak unos ugljenih hidrata
- visok procent proteina
- bogat vitaminima: C, B12, E i A
- bogat mineralima: selen, mangan i cink
- ukupan broj kalorija: 130 – 190 kalorija po jednom takosu (zavisno od načina pripreme i dodataka)
Sastojci za pileći takos sa povrćem
3 čena belog luka (iseckati)
1 veći crni luk
2 velike paprike
1 kašika ulja avokada (zamene: 1 kašika maslinovog ulja, ½ kašike suncokretovog ulja)
1 kg pilećih prsa
1 kašika paradjz sosa (zamena: paradajz sok po ukusu ili jedan veći sveži paradajz bez ljuske)
1,5 šolja kukuruza odmrznutog i oceđenog (ili jedno pakovanje konzerviranog kukuruza)
veza svežeg korijandera (zamena: peršunov list)
veza mladih rotkvica
kukuruzne tortilje
Recept za pileći takos sa povrćem
Zagrejte vok ili šerpu sa nelepljivim dnom na umerenoj vatri. Dodajte predviđenu količinu izabranog ulja kako biste je podmazali. Najpre dinstajte (uz mešanje) crni i beli luk, ne duže od 2 minuta. Zatim ubacite krupno sečenu papriku i dinstajte još sedam minuta uz povremeno mešanje. Kada je povrće spremno, dodajete na kockice sečenu piletinu, začine po ukusu, i kuvate 5 minuta. Nakon toga, smanjite toplotu na minimum, dodajte paradajz i kukuruz i ostavite da se kuva desetak minuta. Na samom kraju, dodajte korijander ili peršun, rotkvicu i so, po potrebi.
Posluživanje:
Mesnim filom napunite tortilje i prelijte grčkim jogurtom ili dodajte malo izmrljevnog feta sira. Iscedite preko soka od limete, po ukusu. (Isprobajte i… Zelene palačinke Džejmija Olivera)
Bonus trik:
Ako već znate da vas čeka naporna nedelja, pripremite sastojke za takose unapred. Luk i paprika mogu da čekaju iseckani i spremljeni u frižider i do tri dana. Takođe, ovaj mesni sos za takose možete da čuvate u frizižideru, u odgovarajućoj posudi do pet dana, a da ne izgubi na kvalitetu.