Šta za večeru? Ovaj superjednostavni pilav od prosa pomoći će vam da održite nivo gvožđa pod kontrolom

by | novembar 11, 2021
Pilav od prosa

Ovaj pilav od prosa odličan je način da unesete dodatno gvožđe, a možete ga pripremiti kao prilog uz omiljeni protein (komad grilovane piletine ili ribe, vege-burger, tofu, parče sira…) ili ga pak konzumirati kao samostalno jelo uz šolju jogurta i činijicu zelene salate.

U poređenju sa drugim žitaricama, proso ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da manje utiče na podizanje nivoa šećera u krvi u odnosu, na primer, na pirinač, kukuruz i pšenicu. Zahvaljujući tome što nutrijenti iz prosa sporije ulaze u krv, nivo šećera u krvi će duže ostati stabilan te ćemo duže osećati sitost.

Novija istraživanja otkrila su i da ova drevna žitarica utiče na zdrave nivoe gvožđa u krvi. Tačnije, otkrivena je veza između konzumacije prosa i viših nivoa hemoglobina – proteina bogatog gvožđem koji crvenim krvnim zrncima daje njihovu prepoznatljivu boju i prenosi kiseonik kroz telo. Nizak nivo ovog biomarkera može upućivati na anemiju – u tom slučaju organizmu nedostaje crvenih krvnih zrnaca koja bi transportovala dovoljno kiseonika do svih ćelija organizma.

Procenjuje se da 10% žena (u životnom periodu u kojem imamo menstruaciju) ima nedostatak gvožđa, baš kao i 9% dece uzrasta 12 d 36 meseci. Dakle, obrok sa prosom učiniće dobro mnogima od nas.

Bonus činjenica koju vredi znati: U odnosu na druge žitarice proso ima i relativno nizak ugljenični otisak (što je ugljenični otisak niži – to je bolje za planetu), jer je pri uzgoju prosa potrebna manja količina vode, a uspešno raste i na visokim temperaturama.

Članak se nastavlja posle reklama

Pilav od prosa – recept

Potrebno:

  • 1 šolja prosa
  • 2 šolje bujona od povrća
  • 1 manji iseckani crni luk
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana ili izgnječena
  • 1-2 štapića ili grančice celera, sitno iseckana
  • 1 šargarepa, iseckana na kockice
  • ¼ šolje smrznutog graška
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice semena kumina (može i kumin u prahu)
  • Sveža majčina dušica
  • ½ kašičice provansalskog začina
  • Morska so i sveže samleveni biber

 Priprema:

  1. Proso pripremite zasebno. Započnite tako što ćete u šerpi srednje veličine pomešati 2 šolje povrtnog bujona i 2 šolje vode pa pustiti da tešnost provri. Dodajte proso pa kuvajte dok ne omekša 5 do 10 minuta. Isključite vatru.
  2. U posebnom tiganju, zagrejte maslinovo ulje, dodajte semenke kumina pa ih propržite dok ne postanu lagano smeđe boje, oko 30 sekundi.
  3. Dodajte crni i beli luk pa dinstate minut ili dva.
  4. Nakon toga, dodajte i šargarepu i celer pa nastavite da dinstate.
  5. Kada crni luk postane staklast, dodajte grašak.
  6. Dinstajte još minut, pa umešajte provansalsku mešavinu začina. Isključite vatru.
  7. Uspite sitno iseckanu svežu majčinu dušicu (bez grančica) posolite i pobiberite.
  8. Koristeći viljušku, razdvajajte skuvani proso – umešajte dinstano povrće sa začinima.

Servirajte uz proteinsku namirnicu po izboru (meso, riba, vege-burger, tofu, komadić sira…) i činijicu zelene salate.

lepotaizdravlje.rs Ezhukov / iStock via Getty