Tart sa jabukama – kad ga jednom probate, zaboravićete na pitu

by | septembar 26, 2020
Tart sa jabukama

Jabuke su svuda oko vas, ali ne jede vam se pita, već biste da okusite nešto novo? Napravite ukusni tart sa jabukama po francuskom receptu. Tanušno testo prekriveno bogatim voćnim filom sa pečenim voćkama na vrhu nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ako vam je u zamrzivaču preostao sladoled od vanile, užitak će biti još veći. Ne brinite, priprema nije previše komplikovana. (Pročitaj: Veganski krambl sa trešnjama – harmonija hrskavog testa i sočnog voća)

Tart sa jabukama po francuskom receptu

Sastojci za testo:
120 gr putera
1 kašika šećera
1/4 kašičice soli
1 žumance
30 ml hladne vode
150 gr brašna

Fil:
3 jabuke (oljuštene i isečene na kockice)
2 kašike šećera
50 ml soka od jabuke
50 ml vode
2 kašičice cimeta
1/2 izrendane limunove kore

Dekoracija:
2 očišćene jabuke isečene na tanje kriške (pogledajte fotografiju)
1/2 kašičice šećera
2 kašičice džema od kajsije
1/2 limuna
sladoled od vanile (nije neophodno)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Burges-Lumsden (@annablfood) on

Članak se nastavlja posle reklama

Postupak

Priprema kore:
Omekšali puter sjedinite sa ostalim sastojcima i mesite sve dok ne dobijete glatko testo. Stavite ga u vanglu, pa u kesu i ostavite u frižideru oko pola sata. Nakon toga rastanjite testo i stavite ga u podmazan pleh (prečnika 24 cm), ostavljajući deo koji će ići preko ivice. (Pročitaj: Neka kuća zamiriše na jesen – pripremite mirišljavo kuvano vino)

Fil:
Jabuke prelijte sokom i vodom, pa dodajte šećer i limunovu koru. Dinstajte na umerenoj temperaturi sve dok jabuke ne omekšaju i dok tečnost ne ispari. Skinite sa ringle, pa dodajte cimet i izgnječite viljuškom. Ostavite da se fil ohladi, pa ga sipajte preko testa. (Pročitaj: Probajte zdrav Snikers kolač zbog kog vas neće gristi savest, a ići će vam voda na usta)

Dekoracija:
Kriške jabuka prelijte limunovim sokom i poređajte preko fila. Ako imate strpljenja, ređajte ih od spolja ka sredini pleha, formirajući spiralu. U svakom slučaju, tart će biti podjednako ukusan i ako ih poređate nasumično. Na kraju ih pospite šećerom i stavite u rernu. Pecite desetak minuta na 200 stepeni, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite da se peče još 15 minuta. Preko vrućeg tarta premažite džem od kajsije pomešan sa limunovim sokom.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz tart poslužite kuglu sladoleda od vanile. Prijatno!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Simona Mirto Tavolartegusto.it (@tavolartegusto) on

Članak se nastavlja posle reklama

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Instagram