Veganska lazanja: Čarobni spoj ukusa
Veganska lazanja je naš izbor za današnju večeru, a evo i zašto!
Lazanje su sinonim za italijansku kuhinju i najčešće se jedu u centralnom delu ove zemlje. Originalni recept uključuje kore za lazanju, mleveno meso, bolonjeze i bešamel sos.
Ali, kao i u slučaju svakog drugog jela, tako su i lazanje prošle dug put izmena, a danas se prave na mnogo načina. Koriste se i kore od španata, heljde, a umesto mesa, ubacuju se šampinjoni, orašasto voće i sl.
Danas, mi smo se odlučili da vam predstavimo vegansku verziju lazanji, idealnu za celu porodicu. Isprobajte!
Veganska lazanja
Sastojci:
Za bolonjeze
226 g tofua
100 g oraha
240 g pečuraka
1 srednji crni luk, iseckan
1 čen zgnječenog belog luka
1 kašika maslinovo ulja
1 kašika suvog bosiljka
1 kašika suvog origana
1/4 kašike ljute paprike u prahu
1 kašika soja sosa
pola šolje pelata
Za veganski bešamel preliv
6 kašika maslinovog ulja
5 kašika brašna
4 šolje sojinog mleka
2/3 kvasca
2 kašike crnog luka u prahu
2 kašike belog luka u prahu
1 kašika soli
biber
Za lazanje:
12 heljdinih kora
4 male iseckane tikvice
Isprobajte i… Vegansku musaku s patlidžanom
Način pripreme:
- Izgnječite tofu viljuškom i dodajte samleveni orah. Promešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Iseckajte pečurke i ubacite u blender. Kada ih iseckate dodajte u smesu od tofua i oraha.
- Pomešajte beli luk, maslinovo ulje, bosiljak, origano i ljutu papriku sa iseckanim crnim lukom i prodinstajte.
- Sklonite sa vatre i pomešajte s tofuom. Dodajte so i biber po ukusu. Ostavite sa strane.
- Zagrejte ulje i dodajte brašno. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Sklonite sa vatre i dodajte luk u prahu, so i biber.
- Pomešajte mlako sojino mleko s kvascem i dodajte u smesu od brašna i ulja. Vratite na tihu vatru i mešajte dok ne dobijete gusti sos. Ostavite sa strane.
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- Premažite pleh maslinovim uljem i dodajte 4 lista kore. Prelijte s pola količine bolonjeze sosa i poslažite polovinu tikvica. Prekrijte s naredna 4 lista kore. Ponovite postupak.
- Poslednji sloj prelijte bolonjeze sosom.
- Pecite 30 minuta.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu! Prijatno!